"Nama nije jasno zašto HTV-u smeta gay poljubac, kad mi to radimo svaki dan"

POD BUDNIM okom dvojice policajaca koji su stajali ispred kluba Booksa članovi Zagreb Pridea prikazali su dva spota, jedan kojeg su sami napravili i drugi kojeg su posudili od Nijemaca.

U udruzi ne kriju razočarenje odbijanjem HTV-a da prikaže spot u produkciji njemačke produkcijske kuće Maneo. Nije im jasno zašto im je, usprkos eksplicitnim scenama nasilja zasmetao baš gay poljubac, jer "mi to radimo svaki dan", kazali su.

Glavni pomoćnik - "lažni Sanader"

"Bili smo presretni što idemo na sastanak s HTV-om. Mislili smo da idemo pregovarati o terminu, hoće li se prikazati prije Dnevnika ili poslije. No, dočekao nas je hladan tuš. Znate kad sastanak počne s 'Mi nemamo ništa protiv, ali..'", kazao je Gordan Bosanac iz Queer Zagreba napominjući kako je sporni spot, star dvije godine prikazan i na Berlinskom festivalu.

Također je istaknuo kako u nekoliko godina koliko sudjeluje u organizaciji zagrebačkog Gay Pridea nije doživio toliko neugodno iskustvo kao s HTV-om.

U drugom spotu hrpa mladih nasred šume izlazi iz ormara i grabi stereotipne  "gay rekvizite". U jednom trenutku doživljavaju prosvjetljenje, okreću se i sjekirama i bejzbol palicama udaraju po ormaru. Među govornicima na predstavljanju spota glavnu ulogu je imao i Viktor Zahtila, poznatiji kao protagonist iz afere "Lažni Sanader".

"Zajedno smo jači"

"Nas dvadesetak se okupilo u šumi desetak kilometara od Zagreba i zajednički snimilo spot. Ormar smo iznijeli s trećeg kata moga stana, a i odjeća što vidite u spotu je moja", kazao je.

Spot je snimljen za samo 1100 kuna, a kako je naglasio jedan od organizatora, Gordan Duhaček, neki od njih su "out", neki nisu - neki su "straight" dok drugi, pak, nisu.

"Spot je odličan primjer snage zajedništva jer zajedno smo jači", poručio je Duhaček. U Udruzi su prikazali svu svoju kreativnost, zvukove urlikanja preuzeli su iz starih japanskih filmova o Godzilli, a dim su napravili parama za gašenje požara.

J.M.
Foto i video: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.