Nasilni učenik je premješten tek kad se ispisao cijeli razred. "Ovo je nečuveno"

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Roditelji djece koja su se ispisala iz zagrebačke Osnovne škole Miroslav Krleža su šokirani odlukom Ministarstva obrazovanja da se nasilni učenik (9) premjesti u novu školu tek nakon što su njihova djeca napravila isto.

>> Obrat. Nasilnog učenika zbog kojeg se ispisao cijeli razred prebacit će u drugu školu

Radi se doista o suludoj situaciji. Slučaj je to o kojem Index piše od ožujka, a država sve dok nije postalo prekasno nije učinila ništa konkretno. Gotovo cijeli razred (14 od 16 učenika) ispisao se iz ove škole zbog tog učenika za kojeg su ustvrdili da je nasilan.

>> Đaci iz straha ne žele ići u školu, škola ne reagira. "Dječak ih brutalno zlostavlja"

Sada, kad su se oni ispisali, Ministarstvo obrazovanja je došlo do rješenja da se ispiše i taj problematični učenik. Tu se nameće logično pitanje zašto do toga nije došlo prije, npr. prije par mjeseci, otkako se na cijeli slučaj upozorava i prije nego je "razbio" cijeli jedan razred? Ministarstvo nam nije odgovorilo na upite, telefonske i pismene, o tome imaju li plan s učenicima koji su se već ispisali iz škole.

Odvjetnica Vegar: Ovo je skandal

Odvjetnica roditelja djece Ana Marija Vegar nam govori kako je ovo nečuveno. Dodaje i kako nisu dobili službenu informaciju.

"Ovo je skandal. Ta djeca su danas odradila prvi dan u novim školama, mi vapimo za rješenjem i za pomoći intenzivno od ožujka kad je situacija eskalirala. Ovo baca novo svjetlo na izjave koje smo dobivali od institucija i Ministarstva, kao i Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje, zadnja dva dana kroz medije.

Govorili su da su činili sve što su mogli, ali i da zakonodavni okvir koji je trenutačno na snazi ne omogućava rješavanje ovakvog problema i ove situacije", rekla je Vegar.

"Djeca su ponovo žrtva"

Pitamo je postoji li opcija da se učenici koji su se ispisali vrate u matičnu školu.

"Roditelja je 14, mi službenu informaciju nismo dobili, kao niti upit ili ponudu za dogovor od niti jedne relevantne institucije pa je u ovom trenutku nemoguće raspravljati o opcijama koje bi roditelji odabrali", ističe.

"Premještanje u nove škole je bilo komplicirano, ne možemo govoriti sad jednoznačno. Tu je bilo 14 različitih obitelji, ne znamo kako oni razmišljaju o tome. Znamo svakako da su djeca ponovo žrtve, ali ovaj put od institucija", rekla je Vegar.

Osim Ministarstvu, oko ove teme smo se obratili i Gradskom uredu za odgoj i obrazovanje i ravnateljici Silvani Galinović, nitko od njih nam se nije javio.

Prema riječima odvjetnice, djeca su brutalno zlostavljana

Kako nam je objasnila još u ožujku odvjetnica Vegar, nasilje je intenzivno trajalo od studenog. Radilo se tu o šakama u potiljak i guranju učenika.

"Odgurnut je i učenik koji je udario glavom o stol i zadobio podljev ispod oka. Psihičko maltretiranje svodi se na najgore moguće uvrede poput 'lešinarko', 'kravo debela', 'začepi gubičetinu', 'kurvo'...

Što se tiče seksualnog zlostavljanja, treba reći da dječak ne razlikuje vršnjake od vršnjakinja, to nasilje se vrši nad svima tako što ih pritisne uz zid i imitira seksualni čin te uzvikuje ‘one minute sex‘, guranje prstiju djevojčicama i dječacima oko genitalija, diranje svog spolovila pa zatim diranje djevojčica po licu... Dječak je mjaukao, lajao, bacao se po podu i nikad nije pokazivao žaljenje za tim što radi", kazala je tada odvjetnica Vegar.

Tada su neka djeca zatražila psihološku pomoć, učiteljica je bila na bolovanju, ali na kraju je sve kulminiralo ispisivanjem djece iz škole.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.