Nastavljaju se pregovori o prekidu vatre u Gazi

Ilustracija: EPA

Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju 50 žena i djece koje drži Hamas kao taoce nastavljaju se, potvrdio je izvor upoznat s pregovorima. Dogovor bi omogućio pauzu u borbama od tri do pet dana, povećanu humanitarnu pomoć opkoljenom području, kao i oslobađanje određenog broja žena i djece koji su držani u izraelskim zatvorima. Hamas se načelno složio s ovim točkama, rekao je izvor.

Preko Rafaha će ići 200 kamiona dnevno

Egipatski visoki sigurnosni izvori također su rekli da dogovor uključuje oslobađanje 50 žena i djece koje Hamas drži kao taoce u zamjenu za oslobađanje 75 palestinskih žena i djece koje drži Izrael. Pomoć koja se isporučuje preko prijelaza Rafah povećat će se na 200 kamiona dnevno i gorivo koje će ulaziti na dnevnoj bazi. Zalihe pomoći pohranjene u skladištima na jugu Pojasa Gaze ne mogu se distribuirati palestinskom stanovništvu zbog nedostatka goriva, priopćila je UN-ova agencija za hitnu pomoć.

Na egipatskoj strani graničnog prijelaza Rafah deseci kamiona s humanitarnom robom čekaju na ulazak u Gazu. Napori da se postigne prekid vatre i osigura oslobađanje talaca traju tjednima, dok Katar i Egipat djeluju kao posrednici između Hamasa i Izraela i SAD-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.