Titan se pokvario samo par dana prije smrtonosnog zarona

Screenshot: WFAA

Podmornica koja je implodirala na putu do olupine Titanica, usmrtivši svih petero putnika, pokvarila se nekoliko dana prije posljednjeg zarona prošle godine, rečeno je na javnom saslušanju.

Bivši znanstveni direktor OceanGatea, tvrtke koja stoji iza podmornice Titan, rekao je da je kvar izazvao "prevrtanje" putnika i da se podmornica zabila u pregradu, pri čemu je jedan putnik ostao "visjeti naglavačke", a ostali su se držali za nju. Steven Ross dodao je da ne zna je li trup Titana pregledan zbog mogućih oštećenja nakon tog kvara.

Istražni odbor američke Obalne straže održava dvotjedno javno saslušanje o smrtonosnoj imploziji eksperimentalne podmornice u lipnju 2023. Ross je rekao da je ekipi za podršku trebalo više od sat vremena da izvuče podmornicu iz vode nakon kvara koji se dogodio samo par dana prije njenog posljednjeg putovanja.

"Bili su sretni što su otišli"

Ranije jučer članica misije na pomoćnom brodu podmornice opisala je kako je promatrala posadu i putnike kako odlaze prema olupini Titanica prošlog lipnja: "Vidjela sam petero ljudi kako se smiješe."

"Bili su sretni što su otišli, toga se sjećam", rekla je Renata Rojas, koja se ekspediciji pridružila kao volonterka. Rojas, koja je bila na brodu za pomoć na površini, rekla je da je sve "išlo vrlo glatko" prije nego što se podmornica počela spuštati.

No posvjedočila je kako se sjeća da je potom prekinuta komunikacija te da je upitala kolege: "Nismo se čuli s njima, gdje su?" Rojas je na upit rekla da je bila "asistentica na platformi" na dan zarona i da je "uglavnom stajala u blizini dok nekome nije trebala pomoć".

Implozija Titana nametnula je niz pitanja o sigurnosti i dizajnu podmornice te o materijalima korištenim u njezinoj konstrukciji. Na saslušanju se ovog tjedna govorilo o posljednjim porukama poslanim s podmornice dok se spuštala prema Titanicu, a posada je izjavila "sve je u redu" nekoliko minuta prije implozije.

Otpala kupola

Rojas je rekla da su dostupne brojne mogućnosti spašavanja ako podmornica zapne na dnu oceana, uključujući pokretanje manevra oslobađanja ili čekanje na promjenu plime. Titan je imao sustave koji su 96 sati mogli održavati živote posade, dodala je.

Međutim, rekla je da nitko u podmornici nije mogao učiniti ništa u slučaju implozije trupa. Rojas je opisala ekspediciju 2021., prisjetivši se da je kupola otpala s podmornice dok su je izvlačili iz vode.

Rekla je da je posada izgubila kontrolu kad su podmornicu vukli natrag na glavni brod i da je vakuumska kupola podmornice pukla. "Bila su samo, mislim, dva ili četiri vijka na kupoli", rekla je pa dodala: "Počela je otpadati."

Incident je doveo do toga da je ugrađeno 18 vijaka na kupolu za sljedeće ekspedicije. Rojas, koja se sama opisala kao "opsjednuta Titanikom", rekla je istrazi da se nikad nije osjećala nesigurno kad je sama išla na zarone Titanom.

"Otkrila sam da su vrlo transparentni u svemu", rekla je o brifinzima osoblja OceanGatea i dodala: "Znala sam za rizike i odlučila sam ići."

Saslušanja se nastavljaju idućeg tjedna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.