NATO provodi vojnu nuklearnu vježbu. Kremlj: Ovo je eskalacija

Foto: Profimedia

Kremlj je danas rekao da godišnje pomorske vježbe NATO-a, u kojim sudjeluje zrakoplov sposoban nositi nuklearno naoružanje, podgrijavaju napetosti za vrijeme "užarenog rata" u Ukrajini. NATO je u ponedjeljak krenuo s nuklearnom vojnom vježbom Steadfast Noon kao moćnom demonstracijom sposobnosti odvraćanja, u trenutku kada predsjednik Vladimir Putin sve češće pribjegava prijetećoj nuklearnoj retorici, rekao je novi šef Saveza Mark Rutte.

U vojnoj vježbi, koja se odvija u Belgiji i Nizozemskoj, sudjeluje 60 borbenih zrakoplova iz 13 država, uključujući F-35A i bombardere B-52.

F-35 dobio certifikat za nošenje termonuklearne bombe

F-35A Joint Strike Fighter, američki višenamjenski borbeni zrakoplov pete generacije, dobio je u ožujku ove godine operativni certifikat za nošenje termonuklearne gravitacijske bombe B61-12, objavio je tada Ured za zajednički program razvoja F-35A, F-35B i F-35C (JPO). Certifikacija, postignuta prije roka 12. listopada, znači da su određeni F-35A sada sposobni nositi i konvencionalno i nuklearno oružje.

"U uvjetima užarenog rata, koji se odvija unutar okvira sukoba u Ukrajini, takve vježbe ne vode ničemu osim eskalaciji napetosti", rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

"Nemoguće pregovarati s Amerikom o nuklearnom oružju"

Peskov je također rekao da je nemoguće voditi pregovore s SAD-om o nuklearnom oružju, za što Washington pokazuje volju, zato što su zapadne sile uključene u sukob protiv Rusije.

Američki predsjednik Joe Biden je u petak, nakon dodjele Nobelove nagrade za mir japanskom pokretu protiv nuklearnog oružja Nihon Hidankyo, rekao da je SAD spreman bez ikakvih preduvjeta razgovarati s Rusijom, Kinom i Sjevernom Korejom u cilju smanjivanja nuklearne prijetnje.

Peskov ponavlja da je, "u kontekstu rata protiv Rusije s indirektnim i čak direktnim sudjelovanjem nuklearnih sila poput SAD-a, Velike Britanije i Francuske, apsolutno nemoguće o tome razgovarati bez da se uzmu u obzir i ostali aspekti sigurnosti".

"Pogrešno je reći da je ruska vojska nekome prijetnja"

Rusija smatra te razgovore neophodnim, ali se sva sigurnosna pitanja moraju razmotriti u cjelini, uzimajući u obzir i trenutno stanje stvari, ističe Peskov. Odbacio je izjavu šefa njemačke vanjske obavještajne službe (BND) Brune Kahla koji je danas rekao da će Rusija najkasnije do kraja ovog desetljeća biti u poziciji da napadne teritorij NATO-a.

"Rusija nikada nije premjestila svoju vojnu infrastrukturu prema NATO-u, upravo suprotno je na djelu", rekao je Peskov.

"Reći da su ruske oružane snage nekome prijetnja je apsolutno pogrešno, nelogično i, što je najvažnije, proturječi cijelom tijeku povijesti, što je i dovelo do konfrontacije s kojom se sada svi suočavamo", poručio je Peskov.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.