Nazire li se iza "Bankomata" i ime ministrice Marine Matulović Dropulić?

DVOJICA uhićenika Oliver Beindegl kao i Svetomir Gadža u policijskoj akciji Bankomat a koja je vezana uz dobivanje nenamjenskih kredita i to uz političku pomoć u Hrvatskoj poštanskoj banci, već se duže vrijeme spominju u kontekstu velike građevinske afere na Šipanu. Naime, prema pisanju medija u središtu afere na Šipanu nalazi se današnja ministrica prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

> Akcija Bankomat: Uhićeni čelnici Hrvatske poštanske banke i četiri poduzetnika

Beindengl se spominje kao nekadašnji partner Gadži za projekt Čemprijesi na Šipanu i to preko tvrtke Jupiter Adrija. Njih dvojica usko su surađivali na tom projektu sve do 2007. godine kada su se i razišli odnosno kada je Gadža (pre)prodao zemljište Jupiter Adriji gdje je ostao raditi Beidengl. 

Preko noći u građevinsko

Afera Čemprijesi vezana je zapravo za prenamjenu zemljišta na otoku Šipanu, a zemljište tik uz more je gotovo preko noći pretvoreno u građevinsku zonu i to za izgradnju turističkih kapaciteta za čak 1500 ležajeva.

Zanimljivo je kako 2005. godine kada je donesen prostorni plan Županije dubrovačko neretvanske područje Čemprijesa uopće nije spominjano kao građevinska zona. Kada je na red došao "niži" Prostorni plan grada Dubrovnika tadašnja dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica ubacila je Čemprijese kao građevinsku zonu što je tada bio šok.

Viši pratio niži

Dogodio se i presedan jer je po prvi put, plan višeg razreda kao što je Županijski prostorni plan morao biti usuglašavan prema planu nižeg razreda odnosno prema Prostornom planu Dubrovnika. Da bi cijela afera bila i zanimljivija lokacija je mjesecima prije same prenamijene promijenila veliki broj vlasnika što Hrvata, što stranaca i to dok hrvatska a tako i dubrovačka javnost nije ni slutila što se sprema na tom otoku.

U to vrijeme Šipan je učestalo posjećivala ministrice zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić.

I Šuica prizivala Matulović Dropulić

Ministricu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Matulović-Dropulić povezivala je sama gradonačelnica Šuica koja dolazi iz HDZ-a jer je više puta naglasila kako je prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Dubrovnika zajedno sa Čemprijesima uzela ministrica u svoje ruke kako bi ga osobno pregledala. Tu informaciju često je spominjala Šuica i to javno na sjednicama Gradskog vijeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.