Nestali švedski diplomat koji je spašavao Židove u Drugom svjetskom ratu proglašen i službeno mrtvim

Foto: Hina

ŠVEDSKI diplomat Raoul Wallenberg, koji je u Drugom svjetskom ratu spasio živote tisuća židova, službeno je proglašen mrtvim, objavile su danas švedske vlasti.

Odluka je uslijedila nakon što su nasljednici uputili poreznoj upravi zahtjev za podjelom njegove imovine, gotovo 70 godina od nestanka.

Dok je bio na službi u Mađarskoj, Wallenberg, rođen 1912., pomogao je tisućama židova da izbjegnu nacističke logore smrti.

U Budimpeštu je stigao u srpnju 1944. u diplomatsko predstavništvo Švedske, no većinu njegovih aktivnosti financirao je Svjetski odbor za izbjeglice koji je osnovao SAD.

Davao mito kako bi spasio Židove

Wallenberg se služio svim mogućim metodama, uključujući i davanje mita kako bi spasio mađarske židove kojima je prijetila deportacija. Uz to im je izdavao specijalne putovnice.

Sovjetske snage uhitile su ga u siječnju 1945. i odvele u tadašnji Sovjetski Savez gdje je proglašen mrtvim u srpnju 1947. No, navodno je kasnije viđen što je pobudilo nadu da je poživio dulje.

Godine 1989. vlasti u Moskvi dale su Wallenbergovoj obitelji njegovu putovnicu i druge osobne stvari, no svejedno su ga nastavili tražiti uz pomoć humanitarnih organizacija.

Dvije godine kasnije, nakon pada SSSR-a, Švedska i Rusija osnovale su zajedničko povjerenstvo koje je trebalo utvrditi Wallenbergovu sudbinu, ali ni ono nije dalo konačne odgovore.

Nakon podnošenja zahtjeva poreznoj upravi u ožujku ove godine, obitelj je održala komemoraciju i odlučila da "Raoul počiva u miru", piše list Expressen.

Kao službeni datum smrti naveden je 31. lipnja 1952., dodaje list.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.