Nevrijeme poharalo Hrvatsku. U Splitu čupalo stabla, kod Varaždina srušilo silos

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Jako nevrijeme sinoć je poharalo Hrvatsku.

Nakon višednevnih visokih temperatura zraka i opasnih vrućina stigla je promjena vremena. A ona je sa sobom donijela nestabilno vrijeme, kišu, olujne udare, pljuskove i grmljavinu. 

Na splitskom području čupalo stabla

Jako nevrijeme koje je u noći s nedjelje na ponedjeljak pogodilo šire splitsko područje zadalo je dosta problema vatrogascima, koji su uglavnom uklanjali stabla koja su padala na prometnice, ali i pumpali vodu iz poplavljenih podruma.

U Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split doznaje se kako su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita s kolegama iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Split tijekom noći uklanjali stabla s prometnica.

 

Pogođeni i otoci 

Tako su već iza 23 sata stabla padala uglavnom u središtu grada, i to na prometnice i na parkirana vozila na Mažuranićevom šetalištu, u Kaštelanskoj, Zvonimirovoj, Rendićevoj, Zrinsko-Frankopanskoj, Plančićevoj i Starčevićevoj ulici. U Viškoj ulici na Bačvicama te na Putu Firula bili su poplavljeni podrumi, što je također zahtijevalo intervenciju vatrogasaca.

Osim Split, nevera s olujom, grmljavinom i obilnom kišom je pogodila i Kaštela, šire makarsko područje, otoke Hvar, Brač, Vis i Šoltu te s manjim intenzitetom i oborinama ostatak županije.

U kratkom vremenu pala golema količina kiše

U kratkom vremenu tako je konkretno u Splitu palo više od 25 litara kiše po četvornom metru. Veliki nanosi vode izbacili su i par poklopaca kanalizacije (šahte) diljem grada. Osim materijalne štete, koje će zasigurno biti zbog stabala koja su pala na parkirana vozila, tijekom nevere nasreću nisu zabilježena stradavanja ljudi.

Nevrijeme i kod Varaždina

Snažno nevrijeme nije zaobišlo ni dijelove Varaždinske županije, u Poduzetničkoj zoni Kneginec jak vjetar srušio je jedan od šest silosa tvrtke Fanon, na Osnovnoj školi Trnovec oštećen je krov, a u Trnovcu Bartolovečkom i drugim dijelovima županije srušena su stabla.

Na lepoglavskom i ivanečkom području padala je tuča, a padala je i u dijelovima Krapinsko-zagorske županije, gdje Županijski centar 112 nije zaprimio dojave o štetama uzrokovanim tučom, ali su zaprimili dvije dojave iz općine Hum na Sutli. Nevrijeme je ondje počelo oko 17:30 i trajalo je oko pola sata.

Naime, u naselju Poredje vjetar je srušio drvo na krov kuće i na osobno vozilo. Odmah su angažirani vatrogasci, HEP i policija i to je, prema informacijama Centra 112, već sanirano. U susjednom selu Grletinec vjetar je raskrio krov jednog gospodarskog objekta.

Padala tuča

Jučer u 15 sati izdano je naređenje za paljenje generatora, a naredba je bila da budu upaljeni do 20 sati, rekao je predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske Josip Salatko.

Unatoč generatorima, tuča je pala u Tuhlju, piše Zagorje.com i dodaje kako je tuča padala i na području Podgore, Krapine, Mokrica, Krušljevog Sela, Lepoglave...

Međimursku je županiju ovoga puta jače nevrijeme zaobišlo i tamo je samo padala kiša te puhao nešto jači vjetar. Potvrdio je to i međimurski župan Matija Posavec koji je rekao kako, prema prvim informacijama, žurne službe nisu zabilježile nikakve štete.

DHMZ upalio alarme, očekuje se još nevremena

Što se vremenske prognoze za nadolazeće dane tiče, za cijelu Hrvatsku je objavljeno narančasto upozorenje, što znači da je vrijeme potencijalno opasno za zdravlje.

U najavi je mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena, koje može prouzročiti veliku štetu. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča, a mogući su i prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

U najavi je mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena, koje može prouzročiti veliku štetu. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča, a mogući su i prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Kiša, pljuskovi s grmljavinom, lokalna nevremena...

"Promjenjivo oblačno i nestabilno. Povremeno će padati kiša, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, a lokalno će biti nevremena praćenog pojačanim vjetrom te obilnom oborinom.

Vjetar na kopnu povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a na Jadranu jugo, ujutro i navečer samo ponegdje i bura. Najviša dnevna temperatura većinom od 25 do 30°C", navodi se u DHMZ-ovoj prognozi vremena za danas.

Nestabilno se očekuje i sutra

DHMZ u svojoj sutrašnjoj prognozi navodi da će vrijeme ostati promjenjivo i nestabilno.

"Promjenljivo i nestabilno. Povremeno će biti kiše, a lokalno su mogući izraženiji pljuskovi uz grmljavinu. Navečer smirivanje i razvedravanje.

Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, dok će na moru bura okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 16 do 21, na moru između 20 i 25°C. Najviša dnevna između 25 i 30°C", piše u DHMZ-ovoj prognozi vremena za sutra.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.