Farage za nerede u Engleskoj okrivio policiju: Predugo su skrivali identitet ubojice

Foto: EPA

Nigel Farage tvrdi da je britanska policija doprinijela nasilju i neredima na ulicama tako što nije dala dovoljno informacija o napadu u kojem su ubijene tri djevojčice. Ljutito je odbacio tvrdnje da je on pokrenuo nemire u Britaniji.

Čelnik stranke Reform UK odmah nakon masakra postavio je pitanje o tome zašto se incident ne tretira kao terorizam i sugerirao da se "istina o identitetu osumnjičenika skriva". 

Društvene mreže bile su u to vrijeme preplavljene lažnim tvrdnjama da je osumnjičeni napadač bio tek pristigli azilant. No, policija je kasnije identificirala osumnjičenika kao Axela Muganwa Rudakubanu, 17-godišnjaka rođenog u Cardiffu, koji je sada optužen za tri ubojstva.

"Policija je predugo čekala s objavom identiteta. Vjerujem da im je sada žao"

U intervjuu za LBC, Farage je okrivio policiju koja u Velikoj Britaniji inače ne imenuje osumnjičenike mlađe od 18 godina.

"Ono što se dogodilo u Southportu ne bi bilo istih razmjera da je istina bila rečena vrlo, vrlo brzo", kaže čovjek kojeg mnogi smatraju zaslužnim za brexit. "Da su ta pitanja bila odgovorena, umjesto poticanja nereda, zapravo bi ih znatno smirila."

Masakr u Southportu izazvao je višednevno nasilje i nerede diljem Britanije sa stotinama uhićenih. Hoteli koji smještaju azilante i džamije su među lokacijama koje rulja napada.

Farage je snažno osudio nasilje rekavši da je uvijek bio "tisuću milja udaljen od krajnje desnih agitatora i od teoretičara zavjera" za što ga mnogi optužuju. 

"Ne vjerujem da nam je još uvijek rečena cijela istina o toj osobi. Želim znati. Dao sam policiji priliku da smanji špekulacije. Trebali su to učiniti i kladim se da žale što nisu", dodao je Farage.

Farage odgovorio Musku na izjavu o građanskom ratu: Molim se da je u krivu

Britanski premijer Keir Starmer predsjedat će večeras još jednim sastankom vladinog COBRA hitnog odbora dok njegova nova vlada nastoji obuzdati sve veće nemire. Vođa Laburista obećao je da će stalna vojska specijaliziranih policajaca pomoći suzbiti nerede.

Ali Farage je istaknuo da to nije dovoljno. "Naša opasnost je da postanemo kao Francuska, gdje te stvari ne prestaju", upozorio je.

"One se rasplamsavaju svakih tri mjeseca, šest mjeseci, svake godine."

Na tvrdnju vlasnika X-a, Elona Muska, da je "građanski rat neizbježan" u Velikoj Britaniji, vođa Reform UK-a rekao je samo: "Molim se da je u krivu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.