Nigerija i dalje ima istog predsjednika

Foto: EPA

OPORBENI čelnik Atiku Abubakar upozorio je danas da su izbori u Nigeriji bili "parodija" i najavio da će se obratiti pravosuđu kako bi osporio rezultate subotnjih predsjedničkih izbora na kojima je, kako je objavilo izborno povjerenstvo, uvjerljivo pobijedio aktualni predsjednik Muhammadu Buhari.

U noći između utorka i srijede Neovisno izborno povjerenstvo je okončalo trodnevno skupljanje rezultata i objavilo pobjedu dosadašnjeg predsjednika Buharija koji je ostvario prednost od oko četiri milijuna glasova ispred glavnog protivnika, ili 56 posto glasova prema 41 posto.

"Da sam izgubio na slobodnim i pravednim izborima, odmah bih se obratio pobjedniku", izjavio je kandidat Narodne demokratske stranke PDP-a Abubakar. "Osim što bih mu čestitao, ponudio bih mu svoju pomoć u radu na ujedinjenju Nigerije."

Buhari: Izbori nisu rat

Nakon što je naveo brojne nepravilnosti, Abubakar, bivši potpredsjednik (1999. - 2007.) najavio je da odbacuje rezultate izbora od 23. veljače i da će osporavati te rezultate sve do suda.

Buhari mu je odmah odgovorio i istaknuo da su "brojni promatrači, lokalni i strani, izvijestili o slobodnim i pravednim izborima", odbacivši optužbe za prijevare.

"Važni su nam interesi Nigerijaca, radit ćemo kako bismo im ponudili bolju Nigeriju", obećao je Buhari i pozvao sunarodnjake da ostanu mirni.

"Izbori nisu rat", istaknuo je novi-stari nigerijski predsjednik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.