Njemačka vlada pooštrila kontrolu izvoza u Kinu, kompanije se pobunile

Ilustracija: EPA

NJEMAČKI izvoz tehnoloških proizvoda u Kinu zapinje na carini zbog vladine strategije koja je pooštrila inspekcije, upozoravaju kompanije. Njemački dobavljač opreme za proizvodnju čipova Suess MicroTec snizio je u srijedu procjene godišnjih rezultata drugi put u tri mjeseca, upirući prstom u pooštrenu kontrolu izvoza u Kinu.

Njegove su dionice neposredno nakon objave pale 11 posto i još 12 posto u četvrtak. U Suessu objašnjavaju da su isporuke u vrijednosti od 23.5 milijuna eura zapele na carini. Trgovinski propisi nisu se mijenjali, ali carina je značajno pojačala inspekcije od kolovoza, dodali su.

Glasnogovornica njemačke carine rekla je jučer da ne mogu komentirati konkretne slučajeve, dodavši da su inspekcije uvijek ciljane kako bi se izbjegla nepotrebna kašnjenja. "Ne možemo potvrditi te izjave o izvozu iz Njemačke", dodala je. Savezni ured za gospodarske poslove i kontrolu izvoza (BAFA) nije odmah odgovorio na upit da komentira objavu Suessa.

Proizvođači se žale na predugu obradu zahtjeva

U srpnju je njemačka vlada pozvala domaće tvrtke da smanje ovisnost o potražnji iz Kine u sklopu strategije "umanjivanja rizika" u ekonomskim odnosima s azijskim divom. Lobistička udruga Azijsko-pacifičkog odbora njemačkog poslovanja (APA) rekla je Reutersu da se čini da ured BAFA-e pomnije analizira zahtjeve za izvozom, odnosno da ih češće šalje ministarstvu gospodarstva.

"Proizvođači u svim relevantnim sektorima žale se da se obrada zahtjeva za izvoz otegnula na nekoliko mjeseci", navodi izvršni direktor APA-e Friedolin Strack, dodajući da se tvrtke pojačano trude pribaviti certifikat za izvoz koji njihove proizvode svrstava u kategoriju neproblematičnih.

Tehnološka grupa Trumpf potvrđuje da postupak obrade zahtjeva traje neuobičajeno dugo. "Općenito primjećujemo da se izvoz sofisticiranih tehnoloških proizvoda u Kinu, koji uključuje i naše lasere, pregledava temeljitije nego prethodnih godina", rekao je glasnogovornik.

"Strpljenje naših kupaca je na izmaku"

Trumpf proizvodi lasere za nizozemskog proizvođača opreme za proizvodnju poluvodiča ASML i godišnje uprihođuje oko 4.2 milijarde eura. Izvršni direktor Suessa Burkhardt Frick rekao je da im nisu potanko objašnjeni razlozi zadržavanja robe na carini, dodajući da carinici šalju više zahtjeva BAFA-i, koja ih u pravilu ne odbija, ali ih obrađuje od dva do pet mjeseci.

"Strpljenje naših kupaca na izmaku je, ali nemamo izbora, kratkoročno gledano", rekao je izvršni direktor Suessa. Neke kompanije kažu pak da nemaju problema s izvozom tehnoloških proizvoda u Kinu. Siltronic, proizvođač poluvodičkih pločica, rekao je da je ispunio zahtjeve carine. 

Aixtron pak navodi da je početkom godine udovoljio primjedbama prilagodivši opremu kako bi onemogućio njezinu upotrebu u 5G bežičnim mrežama i radarima. Njemačka gospodarska komora ipak smatra da političko okruženje koči izvoz u Kinu. "Stvarno se pitate tko može dostaviti sve (tražene) podatke", rekao je izvršni direktor komore Martin Wansleben na tiskovnoj konferenciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.