Njemački ministar obrane nezadovoljan smanjenjem vojnog proračuna. "Neugodno za mene"

Foto: EPA

Njemački ministar obrane Boris Pistorius (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) izrazio je nezadovoljstvo smanjenjem sredstava za obranu u proračunu za 2025., koji je nakon dugotrajnih svađa unutar vladajuće koalicije dogovoren u petak.

"Moje ministarstvo je dobilo osjetno manje od zatraženog. To je posebice neugodno za mene jer neću biti u mogućnost određene stvari pokrenuti onom brzinom kojom to zahtijeva novonastala situacija povezana sa sigurnosnom prijetnjom", rekao je Boris Pistorius na rubu NATO-ovih vježbi u američkoj saveznoj državi Aljasci.

Socijaldemokratski političar je rekao kako će u sljedećim tjednima i mjesecima sagledati što je moguće, a što ne, uz smanjena sredstva.

Ministarstvu obrane dodijeljeno 52 milijarde eura, umjesto 58

Vladajuća socijaldemokratsko-zeleno-liberalna koalicija postigla je u petak, nakon višetjednih svađi koje su u trenucima prijetile raskidanjem koalicije, dogovor oko proračuna za 2025. Ministarstvu obrane su dodijeljene 52 milijarde eura, umjesto 58, koliko je Pistorius zatražio.

Nakon napada Rusije na Ukrajinu u veljači 2022. njemački kancelar Olaf Scholz najavio je "preokret u obrambenoj politici Njemačke", povećanje vojnog proračuna i osnivanje posebnog fonda od 100 milijardi eura namijenjenog modernizaciji Bundeswehra, koji je predviđen mimo proračuna i iz kojeg se već financiraju obrambeni projekti.

Kancelar je u petak potvrdio da će Njemačka ispuniti najavljene ciljeve uključujući i već ranije postavljeni cilj o obveznom izdvajanju unutar NATO-a u visini od dva posto BDP-a.  

Rusija će do 2029. biti u stanju napasti i zemlje članice NATO-a

Glavni inspektor Bundeswehra Carsten Bauer zatražio je njemačke vlade jamstva za povećanje vojnog proračuna u nastupajućim godinama.

"Rusija će do 2029. biti u stanju napasti i zemlje članice NATO-a. Zato je posebno važno da zadržimo visoku razinu zastrašivanja", rekao je Breuer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.