Bez ikakvog vojnog obrazovanja organizirao je obranu i uništio desetke tenkova JNA

Screenshot: HRT, Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Blago Zadro bio je jedan od heroja obrane Vukovara i Domovinskog rata. Poginuo je u Vukovaru tijekom opsade grada 1991. godine. 

Običan čovjek u miru, heroj u ratu

Rodio se u Ledincu kraj Gruda u Bosni i Hercegovini 1944. godine te se s obitelji ubrzo preselio u Borovo Naselje, gdje je i završio školu te se zaposlio. U Borovom Naselju osnovao je obitelj, a radio je u istoimenoj tvornici. U četrdesetima sve više počinje razmišljati o političkom angažmanu. 

Kako su se u to vrijeme događale mnoge promjene u Jugoslaviji, Blago Zadro priključio se HDZ-u te je bio jedan od osnivača njegovog vukovarskog ogranka. 

U trenu kada izbija bitka za Vukovar, Zadro preuzima organizaciju obrane Borovog Naselja. Izbor je pao na njega zbog njegove karizme i snažne volje, ne radi školovanja ili vojne povijesti. Blago Zadro nije bio vojno školovan, no pokazao se kompetentnim zapovjednikom i ratnim organizatorom. 

Obrana Trpinjske ceste

Nakon što je organizirao obranu Borovog Naselja predvodio je grupu na Trpinjskoj cesti gdje su zaustavljani tenkovi i napredovanje JNA. Premda slabo naoružani i totalno nepripremljeni za tenkovski napad, Zadro i njegova grupa uspjeli su uništiti na desetke protivničkih tenkova te oklopnih vozila. 

16. listopada predvodio je još jednu operaciju kod Trpinjske ceste. U njoj je poginuo nakon što ga pogodio rafal iz strojnice. Njegovo je tijelo pronađeno tek nakon žestokih sukoba, a pokopan je bio u lijesu označenom brojem koji je znalo samo četvero njegovih suboraca.

Blago nije jedini član obitelj Zadro koji je život dao za neovisnu Hrvatsku. Njegov najstariji sin Robert poginuo je u borbama kod Kupresa 1992. godine. Tijela obojice heroja pokopana su na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja.

Posmrtno je odlikovan odličjem reda kneza Domagoja i promaknut u čin general-bojnika. Najviša školska ustanova Hrvatske vojske nosi njegovo ime.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.