Norveški državni mirovinski fond ulaže milijardu dolara u obnovljivu energiju

Foto: EPA

Norveški državni mirovinski fond priopćio je danas da će uložiti 900 milijuna eura (1.01 milijardu dolara) u najnoviji fond za obnovljivu energiju investicijske tvrtke Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Norges Bank Investment Management (NBIM) je taj iznos namijenio petom CIP-ovom vodećem fondu CI V, koji ulaže u vjetroelektrane na pučini i kopnu, solarne farme, mrežu i distribuciju, kao i skladištenje, stoji u priopćenju najvećeg svjetskog državnog imovinskog fonda.

Norveški mirovinski fond, čija imovina iznosi 1700 milijardi dolara, ulaže prihode od norveške naftne i plinske industrije u globalne dionice, fiksne prihode, nekretnine i sredstva za obnovljivu energiju. "Sporazum će omogućiti daljnja ulaganja i izloženost drugim dijelovima lanca vrijednosti, kao i priliku za nastavak izgradnje znanja i iskustva na novim tržištima i tehnologijama", objavio je NBIM.

Ulaganja će biti podijeljena na tri regije

CIP očekuje da će zaključiti prikupljanje sredstava za zeleni fond CI V iznad ciljane vrijednosti fonda od 12 milijardi eura. Do lipnja prošle godine taj je fond dosegnuo 5.6 milijardi eura.

"Takvim usmjerenjem naglašava se naša sposobnost pružanja atraktivnih povrata prilagođenih riziku, uz pružanje čiste, pristupačne energije i stvaranje lokalnog rasta te otvaranje radnih mjesta, privlačna najvećim i najambicioznijim svjetskim ulagačima", stoji u CIP-ovom priopćenju.

Ulaganja će biti jednako podijeljena na tri regije - Sjevernu Ameriku, zapadnu Europu i razvijene zemlje u azijsko-pacifičkoj regiji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.