Nova akademska afera u Sloveniji: Ministri-profesori fiktivno dežurali na fakultetima?

Foto: FAH

PROFESORI na devet ljubljanskih fakulteta primali su posljednje dvije godine neopravdane dodatke na plaću na ime fiktivnih "dežurstava", što je utvrdila inspekcija rada, a oporba je zbog toga zatražila izvanrednu sjednicu parlamenta jer se ispostavilo kako je među neopravdano nagrađenima i dvoje ministara u vladi premijera Mire Cerara.

Na ime "dodatka za spremnost na rad" u posljednje je dvije godine bilo isplaćeno 770.000 eura bruto, a na taj je način mimo redovne plaće povećan dohodak za 60 zaposlenih, većinom dekana i zaslužnih profesora, najviše na Ekonomskom fakultetu, s time da je dodatak za dežurstvo, koji je dostizao i iznos pune plaće, njih 16 dobivalo svaki mjesec.

Inspekcijski je nadzor pokazao da za dodjelu takvih stimulativnih nagrada nije postojala zakonska osnova te da su kriteriji za dobivanje nagrada i njihova svrha bili nejasni pa će ih nagrađeni vjerojatno morati vratiti.

SDS traži izvanrednu sjednicu parlamenta

Zbog otkrića inspekcije izvanrednu sjednicu parlamenta zatražila je oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, navodeći da je protiv onih koji su primali neopravdane dodatke potrebno provesti stegovni postupak, a imena svih profesora uključenih u aferu javno objaviti u roku ne dužem od tjedan dana.

Stranka navodi da je među neopravdano nagrađenima i ministar financija Dušan Mramor, nekad dekan Ekonomskog fakulteta, koji uz zaduženja u vladi i dalje, iako smanjenim opsegom, radi i kao profesor. Tvrde kako je iste dodatke za dežusrtva na Ekonomskom fakultetu dobivala i ministrica obrazovanja, znanosti i športa Maja Makovec Brenčič, koja predaje međunarodno poslovanje.

Druga afera ovog tipa

Riječ je o drugoj velikoj aferi vezanoj uz primanja sveučilišnih profesora i političara ove godine. U  travnju je nakon velikog negodovanja javnosti ostavku dala tadašnja ministrica obrazovanja Stanka Setnikar Cankar jer se našla u krugu profesora koji su na matičnim fakultetima dobivali enormne honorare za dodatni znanstveni ili istraživački rad.

Po podacima protukorupcijskog povjerenstva, bivša je ministrica u 11 godina rada na Fakultetu za socijalni rad dobila 640.000 eura na ime honorarnih i autorskih ugovora, a ukupno je u tom razdoblju iz javnih sredstava za javne službenike koji su se bavili honorarnim radom bila isplaćena jedna milijarda eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.