Ukrajinci okružuju Bahmut, vagnerovce zamijenila Oluja Z. "Rusi su zarobljeni"

Foto: Profimedia, EPA

ZAUZIMANJE Bahmuta u svibnju, nakon najduže i najkrvavije bitke u ratu, bio je jedini značajan teritorijalni dobitak Moskve do sada u 2023. Wagnerovi plaćenici, koji su vodili višemjesečnu opsadu grada, proglasili su pobjedu u svibnju i brzo se povukli, predavši odgovornost za držanje grada regularnim ruskim jedinicama.

Sada, nakon što je Ukrajina pokrenula svoju dugo očekivanu protuofenzivu, bitka se premjestila na bokove uništenog grada. Analitičari i ukrajinski dužnosnici navode da ukrajinske snage zadnjih dana ostvaruju značajne uspjehe oko Bahmuta. "Ukrajinske snage napreduju u smjeru Bahmuta, a ruske snage su zarobljene", rekao je zapovjednik kopnenih snaga Ukrajine. "Postižemo napredak, obrambene snage nastavljaju napredovati, a neprijatelj je na nekim mjestima zarobljen", rekao je general Oleksandr Sirski. 

I bivši agent FSB-a i ruski vojni bloger Igor Girkin, poznat i kao Igor Strelkov, na svom je Telegramu prije par dana objavio, kako je rekao, alarmantne informacije iz okolice Bahmuta. Poručio je da Ukrajinci napreduju i da su na područje sjeverno od Bahmuta hitno otišle ruske rezerve. 

"Alarmantne informacije dolaze iz područja sjeverno od Bahmuta, upravo tamo gdje su s naše strane raspoređene jedinice 3. armijskog korpusa kojima nedostaje ljudi. Neprijatelj na tom području napreduje, koliko duboko - ne mogu reći, malo je informacija. Ali tamo su hitno otišle rezerve", napisao je Strelkov na Telegramu. 

Gdje se vode bitke?

"Pokušavamo prikovati što više Moskovljana oko Bahmuta", rekao je za Washington Post Mikola Bielieskov, znanstveni novak s ukrajinskog Nacionalnog instituta za strateške studije.

Na sjeveru Ukrajinci su napredovali prema Jagidni i Berhivki. Prema jugu, kretali su se Kliščivkom i Kurdiumivkom. Ukrajinske trupe također su se prvi put susrele s nasljednicima Wagnerove skupine - snagama poznatim kao Oluja Z, koje su pod kontrolom ruskog Ministarstva obrane i uključuju mješavinu rezervista, vojnih obveznika i osuđenih kriminalaca.

Do kraja lipnja ukrajinska 3. jurišna brigada eliminirala je ruski mostobran na zapadnoj obali kanala Siverski-Donjeck-Donbas, izvijestio je njezin zapovjednik na Telegramu. Kanal je ključni izvor vode za dijelove regije Donjecka pod ruskom okupacijom. Osiguranje plovnog puta također znači kontrolu uzvišenja jugozapadno od grada, rekao je Gerič, vođa minobacačke satnije u 3. jurišnoj brigadi koja se nalazi dva kilometra od plovnog puta.

U bazi kodnog naziva "Alabama" topovska posada priprema se ispaliti seriju minobacačkih projektila od 82 mm na ruske položaje udaljene manje od dva kilometra. Njihov tempo paljbe ubrzava se kako ukrajinsko pješaštvo napreduje: 60 projektila preko noći, rekao je Gerič, u usporedbi s uobičajenih 40-ak. 

Zapravo, linija bojišnice toliko je napredovala, rekao je Gerič, da se njegova brigada približava granici svog efektivnog dometa. Opisao je kako je prije nekoliko dana došla naredba za napredovanje u Kliščivku, što je njegova brigada izvela.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, izvijestio je na Telegramu da je Kliščivka oslobođena, a tu tvrdnju potvrdio je i Ivan Sladkov, proruski vojni bloger s više od milijun pratitelja. Sladkov je na Telegramu napisao kako se bojao da bi pad Kliščivke značio da bi i Bahmut uskoro mogao opet pasti u ruke Ukrajinaca, ali je nekoliko sati kasnije preinačio stav tvrdeći da su njegovi izvori bili u zabludi u pogledu zauzimanja grada.

"Zapad se treba opustiti"

Istočno od Bahmuta, kod Družbe, djeluje tim ukrajinskih specijalnih snaga. Njihova misija je granatiranje ruskih linija sjeverno od Družbe. 

Vođa odreda Lisnik je rekao da je njegova postrojba specijalnih snaga poslala dronove i pješačke izvidničke patrole unutar 500 metara od neprijateljskih linija. Njihova misija je da pronalaze moguće mete, kao što su skladišta streljiva, koncentracije trupa i oružja. Dva dana ranije uočili su znakove skrivenih ruskih bunkera i stanice za ometanje signala, ali ih je loše vrijeme spriječilo da izbliza pogledaju dronom. 

Ukrajinska vojska svjesna je da mnogi na Zapadu nisu zadovoljni napretkom protuofenzive. Mnogi ukrajinski vojnici sliježu ramenima na izraze nestrpljenja Sjedinjenih Država i europskih pristaša. "Samo se trebaju opustiti - jer su idioti", rekao je narednik Alen Dudnik, koji je zaslužan za obaranje ruskog borbenog zrakoplova u Bahmutu tijekom opsade koju su vodili plaćenici grupe Wagner Jevgenija Prigožina.

Dudnik i drugi Ukrajinci sugeriraju da su očekivanja Zapada za brz napredak u protuofenzivi nadmašila isporuku obećanog oružja. "Kada se posljednji put od moderne vojske očekivalo da pokrene veliku ofenzivu bez borbenih zrakoplova koji kontroliraju nebo?" pitaju se.

Vojnici se žale

Vojnici se također žale, često privatno - u ratu u kojem je pristup liniji fronte ograničen, a službenici za javno informiranje pokušavaju oblikovati poruke - na nestašicu streljiva i nedovoljnu obuku, piše Washington Post. Teren koji Ukrajina sada pokušava povratiti uključuje i odcijepljena područja gdje dio lokalnog stanovništva podržava Rusiju.

Dudnik kaže da bi svatko s osnovnim vojnim znanjem trebao razumjeti zastrašujući izazov odbacivanja napadača s nadmoćnom zračnom moći i većim brojem snaga. "Ovo neće ići tako brzo kako oni očekuju", rekao je Dudnik.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju u veljači 2022., ruske su snage pokušale zauzeti cijeli Luhansk i Donjeck, na kraju svladavši teško izgrađene ukrajinske utvrde u blizini Bahmuta i prenamijenivši ih protiv Ukrajine.

Doći do ruskih linija sada znači prijeći ničiju zemlju punu mina, rovova i "zmajevih zuba", protutenkovske obrane koja je izgrađena od betonskih ili metalnih vrhova koji strše iz zemlje.

"I sami vojnici žele da ovo brzo završi i da se ne odugovlači", rekao je Lisnik. Narednik Gerič kaže da kritičari trebaju biti mirni ili šutjeti. "Jednostavno postaju dosadni", rekao je o pritužbama da je protuofenziva prespora. "Možete jednostavno doći ovamo i pomoći ako osjećate da ne ide dovoljno brzo", zaključio je na kraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.