Novi detalji: Poznato kako je pao Horvat i kojim se firmama pogodovalo

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

DOK se na Županijskom sudu odlučuje o istražnom zatvoru za sad već bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata, cure novi detalji iz istrage. 

DORH je, podsjetimo, objavio kako je Horvat prvookrivljeni u aferi s bespovratnim potporama, a drugookrivljena je njegova pomoćnica Ana Mandac. 

Sumnja se, navodi USKOK, kako je po nalogu Horvata njegova pomoćnica u tablicu onih kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva dodala one subjekte koji ne ispunjavaju kriterije, a Horvat je onda potpisao da im se dodijele bespovratni poticaji. Među okrivljenima su, po svemu sudeći, i bivši ministar Tomislav Tolušić i aktualni potpredsjednik vlade Boris Milošević, Tolušić kao trećeokrivljeni i Milošević kao šestookrivljeni.

Horvat je navodno dogovorio sredstva za tvrtke iz rodnoga Međimurja - Dors projekt dobio je 199.774 kuna, Klesarska radionica Željka Kovača 133.560 kuna, Eko Kotor 199.900 kuna. Tolušića se pak tereti da je 199.999 kuna tražio za Cestrogradnju d.o.o. te 197.290 kuna za Megamont, a Milošević ukupno oko pola milijuna kuna za Interijere Kabić, Ugostiteljski obrt Braco, Nele-turbo servis, Zeko Dvor itd., navodi Jutarnji.

Po svemu sudeći, današnjem uhićenju prethodilo je višesatno ispitivanje Ane Mandac koja je u petak iznijela obranu u USKOK-u te teretila i sebe i sve ostale osumnjičenike, uključujući i četvoricu ministara. Tajni izvidi vjerojatno su počeli paralelno s prvom istragom iz 2020. u kojoj je Mandac bila osumnjičena da je sređivala poticaje iz istoga Programa razvoja maloga i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenima nacionalnim manjinama, ali za 2019. i 2020. godinu, dodjeljivala sredstva mimo kriterija, na traženje Josipe Rimac, za što je upravo podignuta i prva optužnica protiv Rimac te još 26 osoba, među kojima je i Mandac.

Tada je USKOK pretražio i mobitele Ane Mandac, pa su navodno tada i pronađene poruke ministra Horvata iz kojih je USKOK otvorio ovaj novi slučaj. Neslužbeno, u mobitelu Ane Mandac nisu pronađene Tolušićeve poruke jer je on, prema inkriminacijama, kontaktirao samo Horvata. No, na njegovu žalost, Horvat je te screenshotove Tolušićevih poruka na kraju slao Ani Mandac te su te slike pronađene kod nje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.