Novi napad na Centar za socijalnu skrb, razbijao i prijetio: Sve vas treba ubiti

Razbijena vrata na ulazu Centra za socijalnu skrb Maksimir Foto: Čitatelj Indexa

DOK su se socijalni radnici odjeveni u crninu danas okupljali pred Ministarstvom socijalne skrbi, u želji da upozore na svoj težak položaj nakon jučerašnjeg smrtonosnog napada vatrenim oružjem na Centar za socijalnu skrb u Đakovu, u Zagrebu se dogodio još jedan napad.

Kako doznajemo, jedan stalni korisnik socijalne skrbi došao je oko 11 sati pred maksimirski Centar, gdje ga je zaustavio zaštitar. Nezadovoljan što u tom trenutku nije mogao ući, korisnik je šakom razbio staklo na ulaznim vratima i potom kazao zaštitaru da ih "sve treba pobiti". Nakon incidenta zaštitar je sastavio izvještaj, a pozvana je i policija.

"Sve nas je strah i ne znamo gdje i kad nas netko vreba", komentirala je šokirano jedna djelatnica Centra za socijalnu skrb u Zagrebu koja otkriva da prijetnje i slične incidente doživljavaju sve učestalije proteklih mjeseci otkako se dogodio slučaj na Pagu. Tamo su, podsjetimo, upravnim nadzorom uočeni teški propusti u radu ravnateljice Centra koji je bio nadležan za slučaj obitelji u kojoj je otac bacio svoju djecu s balkona.

Hajka na socijalne radnike

Socijalni radnici govore o hajci na njih, koju osjećaju u javnoj sferi i čitaju svakodnevno u komentarima na portalima. Djelatnicima Centra za socijalni rad zabranjeno je javno istupanje, doznajemo, pa o brojnim problemima s kojima se u radu susreću doznajemo neslužbeno.

Suočavanje s prijetnjama gotovo je svakodnevna pojava u životu socijalnih radnika, a dodatne probleme im zadaje situacija u sustavu, koja je trenutno takva da institucije s njima ne surađuju na zadovoljavajući način, iako bi to morale s obzirom na to da Centar ima javne ovlasti. Kad su socijalnim radnicima u hitnim slučajevima potrebni podaci, primjerice da pomognu korisniku koji se u tom trenutku nalazi u bolnici u komi, banke im u posljednje vrijeme ne žele dati potrebne podatke, kako doznajemo, pogrešno se pozivajući na zaštitu podataka i ignorirajući činjenicu da podatke traži javna institucija, a ne privatna osoba.

'Ne znam koliko još možemo izdržati'

"Ima slučajeva da u 3 ujutro moram hitno smjestiti neko dijete i zovem nadležnu ustanovu koja treba hitno reagirati, a oni mi poruče da nazovem sutra. Što da u tom trenutku učinim, bih li trebala odvesti to dijete sebi doma?" ojađeno nam govori jedna socijalna radnica.

Čak i kad se radi o prijetnjama i napadima na socijalne radnike, sudovi često, kako doznajemo, ne obraćaju pozornost na pitanje sigurnosti tih djelatnika, već u sudskim spisima navode i njihove privatne adrese. Brojni problemi nastaju i kad sudovi ne poštuju rokove, odnosno ne donose odluke na vrijeme, a nakon toga se dogode neželjene tragedije koje završavaju na stranicama crne kronike. "U visokokonfliktnim situacijama svima smo krivi i napada nas se sa svih strana. Ne znam koliko još možemo izdržati", zaključuje naša sugovornica.

Ubio socijalnu radnicu, teško ranio pravnika

Podsjetimo, nakon cjelodnevne potrage sinoć je uhvaćen ubojica iz Đakova, 61-godišnji Andrija Drežnjak.

On je u đakovačkom Centru za socijalnu skrb ubio dugogođišnju socijalnu radnicu, a pravnika te ustanove je teško ranio. Andrija Drežnjak bio je stranka radnice koju je ubio.

Kako doznajemo s terena, socijalna radnica primijetila je da se stanje Andrije Drežnjaka pogoršalo i to je prijavila, a on ju je potom ubio. Ministrica Nada Murganić zbog toga je poslala preporuku centrima za socijalnu skrb da se u sljedeća dva dana organiziraju samo dežurstva. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.