Novi slučaj ptičje gripe kod divljih ptica u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Ilustracija: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je o novom slučaju visokopatogene influence ptica u populaciji divljih ptica, što je potvrđeno krajem prošloga tjedna u dva crvenokljuna labuda na području naselja Sopot u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Iz Ministarstva podsjećaju kako su o visokopatogenoj influenci ptica (VPIP) podtipa H5N1 izvijestili sredinom studenoga prošle godine, a bila je riječ o farmi tovnih purana u Općini Oriovac na području Brodsko-posavske županije, dok je novi slučaj VPIP-a u populaciji divljih ptica potvrđen 5. siječnja 2024. godine. 

"Od početka jesenske migracije divljih ptica, u razdoblju od 1. rujna 2023. godine do 8. siječnja 2024. godine, putem europskog sustava za prijavu bolesti prijavljeno je ukupno 515 izbijanja (od čega 159 izbijanja u domaće peradi, 18 izbijanja u ptica u zatočeništvu i 338 slučajeva u divljih ptica) na području 29 europskih zemalja", stoji u priopćenju.

Patke i guske se moraju držati odvojeno od ostale peradi

Iz Ministarstva podsjećaju i kako je u Hrvatskoj od 18. studenoga 2023. godine na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području RH (objavljena u Narodnim novinama 138/2023).

Mjere propisane tom Naredbom se odnose na područje cijele Republike Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

Vodena perad (patke i guske) mora se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

Znakovi oboljenja kod ptica

Iz Ministarstva podsjećaju i na osnove znakove bolesti peradi oboljele od influence - iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti; potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun; cijanoza kreste i podbradnjaka.

Također, znakovi su sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu; značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta; živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje); krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica, navodi se u priopćenju, u kojem se sve subjekte poziva da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.