Foto: Pixsell/Ivo Cagalj
POSLODAVCI u turizmu ispregovarali su i sklopili sa sindikatima novi kolektivni ugovor ugostiteljstva, koji zadržava istu razinu prava i obveza za radnike i poduzetnike, uz novost - povećanje najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja od travnja ove godine.
Povećanje za 10 posto
"Plaće su povećane za 10 posto, odnosno ugovoreni su novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljstvu u iznosu od 4.700 kuna za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionera i drugih. Navedeni iznos predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima", naglašavaju iz HUP-a.
Osim plaća, kao novost u KU ističu da je, s obzirom na različiti intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena za ugostitelje, posebno definirana i važnost zadržavanja mogućnosti korištenja preraspodjele u najdužem trajanju od 60 sati tjedno i skraćenog dnevnog odmora od 8 sati.
Povodom sklapanja novog KU, predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma Željko Kukurin poručio je da su ljudski potencijali najveći izazov za daljnji razvoj turizma.
"Najperspektivniji sektor"
"Turizam je po prilikama za posao i mogućnostima razvoja karijere trenutno najpoželjniji i najperspektivniji sektor u Hrvatskoj, no pred nama je još puno posla da stvorimo konkurentne uvjete u odnosu na zemlje u okruženju. Drago mi je da smo postigli konsenzus s granskim sindikatima jer su nam važan partner u stvaranju takvih uvjeta. S novim granskim kolektivnim ugovorom osigurava se kontinuitet uređenja radnih odnosa i minimalnih prava i obveza radnika i poslodavaca u ugostiteljskoj djelatnosti, te se kontinuirano unapređuju uvjeti rada", smatra Kukurin.
Iz HUP-a ocjenjuju da je socijalni dijalog i uređenje radnih odnosa granskim kolektivnim ugovorom u ugostiteljstvu jedan od najuspješnijih primjera suradnje socijalnih partnera na sektorskoj razini. Istaknuli su i da socijalni dijalog ima dugu tradiciju i visoku razinu međusobnog uvažavanja i odnosa, jer je prvi granski kolektivni ugovor ugostiteljstva potpisan u svibnju 2002., a nakon toga njegova dva dodatka i Kolektivni ugovor ugostiteljstva iz 2015., te su svi prošireni na cijeli sektor ugostiteljstva.
"Pored dugogodišnjeg važenja i ugovaranja nacionalnog kolektivnog ugovora ugostiteljstva, turizam obilježava i značajan udio kućnih kolektivnih ugovora u odnosu na druge djelatnosti, te su zadnjih i poglavito ove godine kroz sve kućne kolektivne pregovore turističke kompanije sa sindikatima ugovorile povećanja plaća i drugih materijalnih prava radnika", poručio je predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić.