NY Times priznao pogreške u praćenju vijesti o napadu na bolnicu u Gazi

Foto: EPA

UREDNICI The New York Timesa odgovorili su na kritike da njihov medij nije adekvatno pratio vijest o eksploziji u bolnici u Gazi. Objasnili su kako je njihovo početno izvješće bilo predvođeno tvrdnjama Hamasovih dužnosnika da je uzrok eksplozije izraelski zračni napad te da su u napadu stotine ljudi ubijene ili ozlijeđene. 

Navedeno izvješće je uključivalo veliki naslov na vrhu web stranice NY Timesa. Izrael je nakon toga zanijekao odgovornost i naveo da je uzrok eksplozije pogreška palestinske skupine Islamski džihad, koja je također odbacila krivnju. Američki i drugi međunarodni dužnosnici kasnije su objavili da njihovi dokazi pokazuju da je raketa došla s položaja palestinskih boraca.

Urednici se brane kako su u prvobitnim izvještajima naglasili da krivnju Izraelcima pripisuju palestinski dužnosnici, odnosno kako su naveli da izraelska vojska istražuje incident. "Međutim, rane verzije izvještavanja - i značaj u naslovu - previše su se oslanjale na tvrdnje Hamasa i nisu jasno pokazale da se te tvrdnje ne mogu odmah provjeriti", priznali su. 

Kažu da su ažurirali informacije

"Izvješće je čitateljima ostavilo netočan dojam o tome što se znalo i koliko je izvještaj bio vjerodostojan", nastavili su. Poručili su kako je NY Times nastavio ažurirati informacije kako je prolazilo vrijeme, izvještavajući o spornim tvrdnjama o odgovornosti i napominjući da bi broj mrtvih mogao biti niži nego što je prvobitno objavljeno. 

Tvrde kako su u roku od dva sata naslov i drugi tekst na vrhu web stranice odražavali opseg eksplozije i spor oko odgovornosti. "S obzirom na osjetljivu prirodu vijesti tijekom sve većeg sukoba i istaknutu promociju koju su dobile, urednici Timesa trebali su obratiti više pažnje na početnu prezentaciju i biti jasniji u pogledu informacija koje se mogu provjeriti", priopćili su. 

"Voditelji redakcija nastavljaju ispitivati postupke oko najvećih udarnih vijesti - uključujući korištenje najvećih naslova u digitalnom izvješću - kako bi utvrdili koje dodatne mjere zaštite mogu biti opravdane", zaključili su urednici. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.