O vlasti u Beogradu odlučuje Kremlj

Foto: EPA, Miloš Tesić, Pixsell

Jučerašnji izbori u Srbiji donijeli su još jednu uvjerljivu pobjedu vladajućoj koaliciji, koju predvodi Aleksandar Vučić, dok je građanska opozicija u novom porazu povisila svoj rezultat u odnosu na prethodne izbore za pet posto. U nacionalističkom, proruskom korpusu, u koji slobodno možemo svrstati i vladajući Dačićev SPS, došlo je do ozbiljne preraspodjele glasova, koja je na parlamentarnu scenu izvela najveće iznenađenje izbora, koaliciju MI - Glas naroda, predvođenu doktorom Branislavom Nestorovićem.

>> Stigli novi rezultati, borba za Beograd. U 18 h prosvjed oporbe: "Neviđena krađa"

Dok večeras u 20 sati Republička izborna komisija ne bude priopćila prve službene preliminarne rezultate, analizu izbora u Srbiji gradit ćemo na skoro konačnim projekcijama specijaliziranih agencija i procjenama izbornih stožera stranaka i koalicija.

Nešto ranije večeras, za 18 sati, lideri Srbije protiv nasilja zakazali su prosvjedno okupljanje, prvo ispred Skupštine Beograda, a potom ispred Republičke izborne komisije. Oni traže poništavanje parlamentarnih i beogradskih izbora inspirirani aferom Arena. Naime, kroz najveću sportsku i koncertnu dvoranu u Srbiji tijekom jučerašnjeg dana , po njihovoj procjeni, prodefiliralo je 40.000 "turista" iz Republike Srpske. 

To su osobe koje posjeduju dvojno državljanstvo i navodno imaju prijavljeno boravište u Beogradu. Matematika SPN-a na 80 posto prebrojanih glasova na beogradskim izborima govori o razlici od tek 21.000 glasova između Vučića i njih. Time sugeriraju da je sumnjiva operacija dovođenja birača iz druge države direktno utjecala na to tko će pobijediti u Beogradu.

Najveći gubitnici - Dveri i Zavetnici, Dačić

Posljednje projekcije izlaznosti na jučerašnjim parlamentarnim izborima zaustavile su se na 59.3 posto, što je oko polovine postotka više nego na prošlogodišnjim izborima.

Kladionice su pogodile odnos prve i druge liste, gdje je rezultat građanske opozicije (Srbija protiv nasilja) projektiran na 50 posto dostignuća vladajuće koalicije (Srbija ne sme da stane) – 23:47. Pogodili su i rezultat koalicije NADA, dok su sve drugo promašili, kao i specijalizirani istraživači javnog mnijenja koji su prije izbora mnogo stidljivije nego ranije izlazili s projekcijama izbornih rezultata.

Liste vladajuće koalicije Srbija ne sme da stane na parlamentarnom i pokrajinskom nivou osvojile su apsolutnu većinu i popravile rezultat s prethodnih izbora. Jedini zasad siguran koalicijski partner u oba parlamenta bit će im Savez vojvođanskih Mađara. Najveći gubitnici izbora, uz Dveri i Zavetnike, SPS Ivice Dačića skoro je prepolovio svoj rezultat u odnosu na prošle izbore i osjetio na svojoj koži što znači kad ih Aca namršteno pogleda. 

Skrušeno će, a oni to znaju, čekati ispred gazdinih odaja dok Nestorović obavi razgovore oko formiranja vlasti u Beogradu jer su to jedini izbori na kojima su Vučiću neophodni. Ako Nestorović odbije sudjelovanje u bilo kojoj vrsti koalicije, kao što je nagovijestio u izbornoj noći, nije nemoguće da SPS ode u opoziciju. Naime, kao što sam nagovijestio u predizbornoj analizi, rezultat Vučića i Dačića u Beogradu neće biti dovoljan za formiranje vlasti. 

Opozicija još ima šanse da preuzme Beograd

Aktualni gradonačelnik u ostavci Aleksandar Šapić već je najavio mogućnost ponavljanja izbora u prijestolnici, vjerojatno u istom terminu s lokalnim izborima za preostale dvije trećine općina i gradova. Drami mogu pridonijeti Dveri-Zavetnici ako skupe još 0.2 posto, koliko im je potrebno da pređu cenzus i uđu u parlament. To bi uvećalo šanse opozicije da preuzme Beograd, ali je veliko pitanje bi li i to bilo dovoljno. 

Kad smo već kod Milice Zavetnice i Boška Obradovića, sasvim je očito da je njihov debakl direktno povezan s uspjehom liste doktora Nestorovića. Podsjetimo, na prošlogodišnjim izborima Dveri i Zavetnici išli su na odvojenim listama i uspjeli ući u parlament, što im ove godine ni s jedinstvenom listom nije uspjelo. Izgleda da je kvaka bila u tome što je glavna zvijezda Obradovićeve liste tada bio upravo Branislav Nestorović. Očito je da je napuštajući taj politički krug odveo sa sobom i birače, dodatno šišajući Zavetnike, ali i Socijalističku partiju.

Socijalisti su također skoro prepolovili svoj rezultat s prošlogodišnjih izbora, ali njihov parlamentarni status nije doveden u pitanje. Ivica Dačić je sinoć, nakon 17 godina vođenja SPS-a, zatvorio krug vrativši se na postotak podrške koji je zatekao i 2006. Stidljivo je ponudio ostavku, što je već u izbornim tv.specijalima otvorilo raspravu o dvjema strujama u SPS-u, od kojih jedna navodno želi odlazak Dačića i moguću suradnju s opozicijom u Beogradu.

Može se dogoditi da preokreti u SPS-u, kao i 2012., označe i početak ukupnih promjena, barem na lokalnom nivou. Prva prilika za to su skori proljetni lokalni izbori u najvećem dijelu Srbije, kojima će, kako sada stvari stoje, biti pridružen i Beograd.

Kontroverzni liječnik kao najveće iznenađenje

Lista doktora Nestorovića protekle je izbore učinila zanimljivim i pridonijela da putinoidi, antivakseri, ravnozemljaši, antizapadnjaci s likom Trumpa na majicama, teoretičari zavjere i ostali pripadnici Ludističkog pokreta u Srbiji konačno dobiju svoje autentične predstavnike u srpskom parlamentu. Liječnik koji je tijekom pandemije covida otvoreno umanjivao opasnosti od pandemije i širio antivakserski sentiment nagrađen je za svoj populizam usprkos tome što je statistika otkrila da su 2020. i 2021. godina Srbiji donijele uvjerljivo najveću izmjerenu smrtnost nakon 1945. 

Nestorovićevu listu nazivaju još "lista Aktuelnosti" s obzirom na to da su najviđenije face na njoj regrutirane u emisiji Aktuelnosti, koja se od početka rata u Ukrajini svake večeri od 20 sati emitira na TV Happy. Ovaj opskurni, okrutni politički reality, koji od početka rata otvoreno podržava rusku agresiju i ruga se nesreći ukrajinskog naroda, iznjedrio je likove koji su okružili Nestorovića i ušli s njim u parlament. Njihov predsjednik je Vladimir Vladimirovič, a ideolog Aleksandar Dugin. 

Čvrste veze s Putinom

Posebno je zanimljiv famozni Dragan Stanojević na osmom mjestu liste, što ga uvodi u parlament. On je hvalisavi plejmejker srpsko-rusko-ukrajinskih odnosa, spona između ruskih, proruskih i srpskih političara, čovjek koji je imao svoje prste i u organiziranom dovođenju boraca iz "srpskog sveta" na ukrajinsko bojište još od 2014. Ipak, ono što ga čini posebno politički atraktivnim su čvrste veze s Putinovim kumom i glavnim ruskim čovjekom u Ukrajini Medvedčukom. U Aktuelnostima se hvalio kako je preko tih veza i bliskosti s Janukovičevom Partijom regiona svojevremeno direktno spriječio priznanje Kosova u ukrajinskoj Radi. 

On, Nestorović i ostali djeluju kao reprezenti duboke srpske države, za koju sam ranije na Indexu pisao da je u većoj mjeri pod kontrolom Putina nego Vučića. Osjećaj da Kremlj odlučuje o tome hoće li Beograd formirati vlast ili će ponovno na izbore nije nimalo ugodan. Nestorovićevih šest vijećnika u Beogradu odlučuje hoće li Vučić ili opozicija imati preko 55 od 110 vijećnika. Hoće li Glas naroda zaista biti pod visokom zaštitom Moskve, vidjet ćemo ubrzo, ne samo u vezi formiranja beogradske vlasti već i u pripremama za proljetne lokalne izbore. 

Ako Nestorović i njegovi budu ušutkavani ili pušteni kroz medijskog toplog zeca, kao što se to dogodilo Milici i Bošku, pa i Dačiću, bit će da sam pogriješio u procjeni. Ako ga, pak, Vučić bude ostavio na miru kako bi nastavio rasti, vjerojatno će kompletna preostala proruska, nacionalistička desnica biti gurnuta ispod cenzusa.

Pričekajmo narednih 48 sati do službenih rezultata i mogućih različitih ishoda u Beogradu, pogotovo u svjetlu večerašnjih prosvjeda opozicije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.