Obama ljut jer se Umar Farouk Abdulmutallab nalazio na listi terorista, a omogućen mu je let avionom

AMERIČKI predsjednik Barack Obama je nakon pokušaja izvršenja terorističkog napada u zrakoplovu kazao kako "Amerika mora učiti iz ovakvih incidenata, da se treba brzo reagirati te da se moraju ukloniti greške u sistemu". Obama je nezadovoljan radom obavještajnih službi jer je  otac osumnjičenika za pokušaj terorističkog napada upozorio američke vlasti u Africi o preobraćanju njegova sina na islamski fundamentalizam.

"Prije nekoliko tjedana taj je podatak imala obavještajna služba, a nije ništa poduzeto kako bi se zabranilo letenje Umaru Farouku Abdulmutallabu", zaključio je Obama. Predsjednik senatskog odbora za domovinsku sigurnost, neovisni senator Joseph Lieberman, pridružio se republikanskim kritičarima pitajući kako je osumnjičeni uspio zadržati američku vizu, nakon što se njegovo ime se pojavilo u bazi podataka o teroristima.

Predsjednik se tek u ponedjeljak obratio javnosti u vezi ovog slučaja te je zbog svog neizjašnjavanja primio mnoge kritike na svoj račun. Obama je naglasio da je američka vlada već pokrenula sveobuhvatnu istragu o tom napadu. Naglasio je da SAD neće obustaviti istragu sve dok ne budu kažnjeni planeri i sudionici napada, prenosi AFP. "Amerikanci mogu biti uvjereni da radimo sve što je moguće kako bi zaštitili vas i vaše obitelji", rekao je Obama, ističući korake koje je poduzeo kako bi se poboljšali pregledi zrakoplovnih putnika.

Nigerijac, 23-godišnji Umar Farouk Abdulmutallab je pokušao raznijeti putnički zrakoplov Northwest Airlinesa/Delta Air Linesa koji je putovao iz Amsterdama u Detroit.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.