Objavljene dosad neviđene snimke masakra. "Mama, golim rukama sam ubio 10 Židova"

Screenshot: Twitter

Izraelska vojska održala je jučer medijsku projekciju neobrađenih snimaka pronađenih na kamerama na tijelima Hamasovih militanata, nastojeći podsjetiti svijet na brutalnost napada na Izrael prije dva tjedna. Snimka s kamere na tijelu, montirana zajedno sa snimkama s videonadzora, kamera u vozilima i mobitela Hamasovih naoružanih napadača i žrtava, pokazala je do najsitnijih detalja pravi užas koji se dogodio na glazbenom festivalu i obiteljskim četvrtima u južnom Izraelu, piše BBC.

Izraelska vojska također je objavila dokumente za koje je rekla da su pronađeni kod poginulih pripadnika Hamasa, a koji sadrže detaljno operativno planiranje i upute za napade na četvrti i uzimanje talaca.

Vrebaju civile, ubijaju roditelje i djecu

Snimka od 43 minute prikazana u vojnoj bazi blizu Tel Aviva u ponedjeljak destilirana je od stotina sati materijala prikupljenog nakon napada, priopćila je izraelska vojska. Sadržava snimke Hamasovih naoružanih pripadnika koji s očitom radošću pucaju u civile na cesti, a kasnije vrebaju stazama kibuca i ubijaju roditelje i djecu u njihovim domovima.

Jedna traumatična sekvenca, snimljena kućnim kamerama u kibucu, prikazuje oca kako gura svoja dva dječaka u sklonište, nekoliko sekundi prije nego što su Hamasovi napadači bacili granatu, ubivši oca i ranivši dječake. Nakon što su se dva dječaka, okrvavljena i u šoku, teturajući i vrišteći vratila u svoj dom, Hamasov naoružani napadač mirno je ušao i pretražio hladnjak ispred njih, zastajući da popije piće prije nego što je ponovno izašao.

Jedan od dječaka zavapio je bratu: "Tata je mrtav, ovo nije šala" i zapitao se: "Zašto sam ja živ?" Njegov brat je očito oslijepio od granate. Vojni glasnogovornik nazočan projekciji nije mogao reći jesu li preživjeli. Film je također sadržavao audiosnimku jednog od Hamasovih naoružanih napadača kako zove kući svoje roditelje u Gazu s telefona žrtve kako bi se pohvalio da je "golim rukama ubio najmanje 10 Židova".

"Molim vas, otvorite WhatsApp i pogledajte koliko je mrtvih", više puta je preklinjao svoje roditelje, očito misleći na slike ili snimke napada koje je poslao kući. "Vaš sin je ubio mnogo Židova. Mama, tvoj sin je heroj", rekao je pripadnik Hamasa.

Druga sekvenca prikazuje jednog Hamasovog naoružanog napadača kako puca u naizgled mrtva tijela civila unutar kibuca na slavljenički način i pokušaj odrubljivanja glave vrtnom motikom nekome za koga se činilo da je još uvijek živ. Snimke, neke preuzete s mobitela žrtava, također su pokazivale strah onih koji su se sakrili u sigurnim sobama i skloništima dok su se zvukovi pucnjave i eksplozija približavali.

Ubijeno više od 1400 Izraelaca

Odluka da se neobrađene snimke prikaže novinarima odražava očitu frustraciju među višim časnicima izraelske vojske što je medijsko izvještavanje o Hamasovom brutalnom napadu 7. listopada ustupilo mjesto izvještavanju o izraelskim zračnim napadima na Gazu i humanitarnoj krizi stvorenoj izraelskom naredbom da se stanovnici Gaze presele na jug.

Obraćajući se okupljenim međunarodnim medijima nakon projekcije, general-bojnik Michael Edelstein, bivši zapovjednik divizije IDF-a u Gazi, rekao je da je bio šokiran izvještavanjem: "Vidimo da neki od kanala pokušavaju usporediti ono što radi Izrael i ono što rade ti podli teroristi. Ne mogu razumjeti nikoga tko to uspoređuje. Nakon ovoga što smo podijelili s vama, trebali biste to znati."

Više od 1400 Izraelaca ubijeno je od napada Hamasa 7. listopada, prema podacima izraelskih vlasti - velika većina u prvom napadu. Vjeruje se da ih je više od 220 uzeto za taoce unutar Gaze. Ministarstvo zdravstva u Gazi koje vodi Hamas kaže da je više od 5000 Palestinaca ubijeno otkako su počeli izraelski zračni udari, a prema palestinskom ministarstvu zdravstva na okupiranoj Zapadnoj obali, 91 Palestinac je ondje ubijen od 7. listopada.

Nađeni i priručnik i tajni dokumenti

Nakon prikazivanja snimke u ponedjeljak bilo je dostupno iskustvo virtualne stvarnosti, stvoreno korištenjem videa hitnih službi koje su prve ušle u obiteljske kuće u kibucima koje je Hamas napao. Izraelska vojska također je objavila dva priručnika s uputama koji su pronađeni kod poginulih Hamasovih napadača, a sadrže detaljne planove za napad i uzimanje talaca. "Moraju nanijeti što više žrtava, uzeti taoce i neke od njih raznim automobilima odvesti u Pojas Gaze", stoji u jednom dijelu priručnika.

U posebnom dokumentu koji se posebno odnosi na taoce, Hamasovim operativcima je naloženo da "ubiju problematične i one koji predstavljaju prijetnju" i okupe druge da ih koriste kao "topovsko meso".

Izraelska vojska još uvijek se oporavlja od napada 7. listopada, najgoreg proboja obrane na jugu u posljednjih 50 godina. Unatoč ogromnim resursima koji su uloženi u uništavanje Hamasovih tunela i širenje izraelske sigurnosne ograde ispod zemlje i izvan mora, Hamas je uspio napasti i probiti ogradu na mnogim mjestima.

Više od 1000 militanata prešlo je u Izrael u početnom upadu, rekao je general Edelstein u ponedjeljak. Prve minute videokompilacije prikazivale su kamionete prepune Hamasovih naoružanih militanata, kako se slobodno voze izraelskim autocestama i pucaju po civilima.

Dokumenti pronađeni kod poginulih militanata Hamasa jasno pokazuju da je Hamas "došao s naredbom da ubije i spali građane. Jednostavno su odlučili spaliti obitelji unutar njihovih domova. I uzeli su žive taoce, cilj im je bio odvesti djecu natrag u Gazu. Postojale su zapovijedi koliko ljudi treba ubiti, a koliko uzeti kao taoce. Naređeno je bilo silovati, sve je bilo napisano i određeno", rekao je general Edelstein.

Govoreći prije projekcije, glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da su pripadnici vojske raspravljali hoće li prikazati snimku, ali da je on osobno odlučio krenuti s tim: "Već znamo da moramo stvoriti kolektivno sjećanje za budućnost. Nećemo dopustiti da svijet zaboravi."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.