Ova žena vodi mađarsku tvrtku koja je navodno proizvela pagere

Foto: Google Street View

IZRAELSKA obavještajna služba umetnula je eksplozivne sastojke u tisuće pagera tijekom njihove proizvodnje, mjesecima prije nego što ih je uvezao Hezbolah, tvrdi libanonski sigurnosni izvor. Hezbolah se koristi starijom tehnologijom upravo kako bi izbjegao izraelsko praćenje, a Mossad im je u pagere Gold Apollo ubrizgao eksploziv tijekom proizvodnje i aktivirao ga jučer istovremenim šifriranim porukama.

Libanonski sigurnosni izvor rekao je da se radi o pagerima Gold Apollo, no tajvanska tvrtka je rekla da ona nije proizvela uređaje, već europska kompanija koja ima pravo koristiti njeno ime. 

"Sukladno ugovoru o suradnji, ovlastili smo BAC Kft. da koristi naš logo za prodaju proizvoda u određenim regijama, ali dizajn i proizvodnja proizvoda isključiva je odgovornost BAC-a", objavili su iz tvrtke.

Lažna adresa, zanimljiv životopis vlasnice

Tvrtka BAC Consulting Kft osnovana je 2022. godine, a kao glavna djelatnost navedeno je upravljanje poslovanjem i poslovno savjetovanje. Novinari portala 444.hu otišli su na adresu sjedišta i otkrili da je tvrtka registrirana na istoj adresi kao i nekoliko drugih tvrtki.

Prema zadnjim godišnjim financijskim izvješćima, potpisanima u svibnju ove godine, bilanca iznosi tek nešto više od 290 eura.

Tvrtka osnovana 2022. Vlasnica: Direktorica sam od 2019.

Prema javno dostupnim podacima, vlasnica tvrtke je 49-godišnja Cristiana Rosaria Bársony-Arcidiacono.

Kako stoji na njenom LinkedIn profilu, doktorirala je filozofiju na jednom od najprestižnijih sveučilišta u Engleskoj (University College London), potom je studirala na London University of Economicsu te završila postdiplomski studij. Također je radila kao stručnjakinja za Europsku komisiju, UNESCO i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju.

Bársony-Arcidiacono o sebi piše da od 2019. godine vodi tvrtku BAC Consulting, no ona je u Mađarskoj osnovana 2022. godine.

Mađarska internetska stranica tvrtke nije bila dostupna u srijedu ujutro, ali je kasnije deaktivirana. 24.hu piše da je na stranici pisalo da tvrtka posluje u mnogim područjima, od savjetovanja i prodaje nakita do telekomunikacija. Novinari na stranici nisu pronašli pagere koji su eksplodirali u Libanonu.

Vlasnik tajvanske tvrtke: Prije tri godine prišla mi je Teresa

Hsu Ching-kuang, vlasnik tajvanske tvrtke čiji je logo bio na pagerima, kaže da mu je prije tri godine pristupila Tajvanka koju je znao samo kao Teresu. Dodaje da je tvrdila da je lokalna predstavnica mađarske tvrtke BAC Consulting.

Nakon više od dva mjeseca pregovora s Teresom Hsu je pristao potpisati ugovor o prodaji pagera Gold Apolla tvrtki BAC i dozvoliti BAC-u da koristi zaštitni znak Gold Apolla na svojim proizvodima, prenosi KALW.

"Već je nekoliko puta letjela u Europu kako bi kontaktirala svoje kolege", rekao je Hsu. Kaže da mu je također rečeno da BAC želi poslovati u istočnoj Africi.

"Od početka do kraja nikad nisu spominjali Libanon", kaže.

"Plaćali s računa na Bliskom istoku"

Otprilike godinu dana nakon što je BAC potpisao ugovor s tvrtkom Gold Apollo, Hsu kaže da su se vratili s neobičnim zahtjevom: željeli su dizajnirati vlastite proizvode, ali na njih staviti zaštitni znak njegove tvrtke.

"Rekli su da žele kultivirati kohortu inženjera", kaže Hsu. "Rekao sam im da pageri koje izrađuju nisu jednostavni za korištenje ni estetski ugodni te ih upitao zašto jednostavno ne bi koristili moje proizvode", kaže.

Hsu je također primijetio da su njihovi prijenosi plaćanja "čudni". Iako se BAC nalazi u glavnom gradu Mađarske, Hsu je rekao da je tvrtka platila Gold Apollo s bankovnog računa na Bliskom istoku koji je njegova banka najmanje jednom blokirala.

Kaže da je njegovom računovođi trebao cijeli tjedan da odblokira isplatu.

Zadnji put je Gold Apollo isporučio komponente BAC-u ranije ove godine, rekao je Hsu. Model pagera koji je eksplodirao u Libanonu i Siriji bio je nov, a Hezbolah ih je kupio u veljači, izvijestio je Associated Press.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.