Objavljeni novi podaci o inflaciji u Hrvatskoj. Samo dvije zemlje eurozone imaju višu

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u lipnju 2024. u odnosu na lipanj 2023., u prosjeku su više za 2.4 posto, dok su u odnosu na svibanj, prema prvoj procjeni, ostale na istoj razini, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa inflacije za usluge iznosi 5.5 posto, hranu, piće i duhan 2.1 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije 1.5 posto i za energiju minus 0.5 posto.

Porast cijena na mjesečnoj razini procijenjen je za usluge, za 0.6 posto, te hranu, piće i duhan 0.3 posto.

Istodobno je, prema prvoj procjeni, pad stope procijenjen za energiju, za 1.2 posto te industrijske neprehrambene proizvodi bez energije, za 0.2 posto.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u lipnju prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 16. srpnja.

Eurostatovi podaci o prvoj procjeni za harmonizirani indeks potrošačkih cijena u europodručju za lipanj pokazuju da je prema tom pokazatelju godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u lipnju iznosila 3.4 posto, isto kao u Nizozemskoj. Višu stopu od Hrvatske imaju Belgija (5.5) i Španjolska (3.5 posto).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.