Obljetnica iskrcavanja na Normandiju. Macron će ugostiti Bidena i Zelenskog

Ilustracija: EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas počinje s obilježavanjem 80. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji 6. lipnja 1944., u sklopu kojeg će u Francuskoj okupiti najvažnije zapadne čelnike, koji bi trebali iskazati jedinstvo dok traje rat u Ukrajini.

Među njima će biti američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Macron će predvoditi prvu komemoraciju u zapadnoj regiji Plumelec, sutra stiže Biden

S obzirom na to da se u nedjelju održavaju europski izbori, francuski predsjednik ove je godine odlučio produljiti svečano obilježavanje Dana D na tri dana - od srijede do petka.

Macron će predvoditi prvu komemoraciju u zapadnoj regiji Plumelec, koja će se ondje održati u znak sjećanja na bretonske borce i pripadnike snaga otpora, kao i prve padobrance slobodne Francuske unutar SAS-a, britanskih specijalnih snaga, koji su u noći na 6. lipnja krenuli u operaciju Overlord.

Američki predsjednik Biden, koji je u Pariz stigao jutros, sutra će se u Normandiji pridružiti obilježavanju 80. godišnjice Dana D. Ondje će se sastati s britanskim kraljem Charlesom III., njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom i ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, a u subotu će službeno početi Bidenov prvi državnički posjet Francuskoj.

Biden će održati govor u sklopu službenih ceremonija na plažama savezničkog iskrcavanja - Utahu i Omahi. Ondje se, kako je Bijela kuća istaknula u priopćenju, iskrcalo "73.000 hrabrih Amerikanaca koji su utrli put oslobođenju Francuske i Europe".

Sastanak na marginama sa Zelenskim

Na marginama predviđenog programa trebao bi se sastati i sa svojim ukrajinskim kolegom da bi ustanovili "na koji se način može nastaviti produbljivati ​​potpora" Ukrajini, stoji u objavi. Dvojica čelnika sastat će se i na summitu članica G7, koji se održava od 13. do 15 lipnja u Italiji.

Od ponedjeljka je u Normandiju postupno doputovalo pedesetak američkih veterana, a neki od njih sudjelovali su u iskrcavanju 6. lipnja 1944. godine. Macron im je na društvenoj mreži X u utorak poručio: "Dobrodošlica junacima u Francusku."

Zbog invazije na Ukrajinu iz svih je svečanosti ove godine službeno isključena Rusija premda je Sovjetski Savez u Drugom svjetskom ratu odigrao iznimno važnu ulogu u borbi protiv nacističke Njemačke. Rusija je prije 10 godina bila pozvana na 70. obljetnicu iskrcavanja kao bivša saveznica protiv nacističke Njemačke.

Macron će u petak dočekati Zelenskog u Elizejskoj palači

Francusko predsjedništvo ove godine ne skriva nakanu da pokaže jedinstvo Zapada u trenutku kad Europu pogađa golemi ratni sukob. 

Macron će u petak u Elizejskoj palači dočekati Volodimira Zelenskog. Očekuje se da posebno razjasni svoje nakane u pogledu potencijalnog slanja vojnih instruktora u Ukrajinu.

Bijela kuća: Biden će održati govor o važnosti obrane slobode i demokracije

Bijela kuća je objavila da bi Joe Biden 7. lipnja u Pointe du Hocu u Normandiji trebao održati govor "o važnosti obrane slobode i demokracije". Poruka je to koju će posebno istaknuti, osobito s obzirom na nove predsjedničke izbore koji će se u SAD-u održati u studenom.

U subotu će Biden, u sklopu službenog državničkog posjeta Francuskoj, biti dočekan na najvišoj protokolarnoj razini pred Slavolukom pobjede, a potom će u Elizejskoj palači prisustvovati domjenku i sastati se s Emmanuelom Macronom.

"I dok 80 godina nakon oslobođenja Europe rat ponovno bjesni na Starom Kontinentu, dvojica predsjednika razgovarat će o trajnoj i dugoročnoj potpori Ukrajini. Ova bliska koordinacija o međunarodnim krizama bit će svojevrsna priprema za predstojeće međunarodne događaje, posebno summit članica G7", koji će se održati sredinom lipnja u Italiji, "i summit članica NATO-a" u srpnju u Washingtonu, stoji u objavi francuskog predsjedništva

Macron poslijepodne u Saint-Lou odaje počast poginulim civilima 

Macron će poslijepodne otputovati u Saint-Lô u Normandiji, gdje će govoriti o civilnim žrtvama savezničkog bombardiranja. Grad je u noći na 7. lipnja pretrpio 90-postotno uništenje. U savezničkom je bombardiranju smrtno stradalo između 50.000 i 70.000 civilnih žrtava, među kojima njih 10.000 samo u Normandiji.

Danas navečer u Normandiji će se odati počast i zatvorenicima zatvora u Caenu, uglavnom pripadnicima snaga otpora koje su Nijemci strijeljali tijekom iskrcavanja na Dan D. I Biden, koji je usred kampanje za reizbor, kani iskoristiti posjet Francuskoj da se distancira od svog suparnika Donalda Trumpa.

Nakon što u četvrtak posjeti američko groblje Colleville-sur-Mer u Normandiji, gdje će se susresti s veteranima, u nedjelju će položiti vijenac na američkom groblju Bois Belleau u sjevernom departmanu Aisneu te odati počast vojnicima palima u Prvom svjetskom ratu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.