Obrana osumnjičenih: Đurović od Matanića pokušao naplatiti stari dug?

SLOBODAN ĐUROVIĆ odbacio je sve navode koji ga povezuju s ubojstvom Ive Pukanića i Nike Franjića, a pred istražnim sucem u društvu odvjetnika rekao je kako našao s Robertom Matanićem kako bi naplatio dug koji je navodno postojao duže vrijeme. Tu nam je informaciju potvrdio i njegov odvjetnik Krešimir Krsnik u kratkom razgovoru.

Jutarnji, s druge strane, piše kako se Matanić pokajao, priznao sve i kazao da ja kao uslugu ustupio svoj skuter, ne znajući kako će on biti iskorišten. Učinio je to, kazao je istražnom sucu kao protuuslugu koji su mu u Srbiji plaćali odvjetnika dok je bio u zatvoru nakon što je 27. velječe 2005. godine uhićen.

"Žao mi je što se to dogodilo i što sam su okolnosti mene posredno uključile u taj slučaj. Da sam znao ne bih to napravio", glasilo je prema napisima Jutarnjeg lista Matanićevo kajanje. On je izrazio želju da vidi majku Milku koja živi u Udbini i djevojku Andrijanu koja je bila uhićena u Novom Zagrebu u četvrtak popodne i koja je puštena nakon ispitivanja u policiji.

Đurović je, objašnjavajući navodnu genezu svoga poznanstva s Matanićem, ispričao istražnoj sutkinji da su obojica imala ljubavnu vezu s istom ženom, poznatom javnom osobom, čiji je identitet zatajio, piše Jutarnji list. Sa pet tisuća eura isplatio je Mataniću odvjetnika Ružića, koji je Matanića branio u jednom kaznenom postupku u Srbiji. Kum sretena Jocića također je ustvrdio da uopće ne poznaje Bogoljuba Kuzmanovića koji je uhićen nešto kasnije na istoj lokaciji.

Matanić "zaboravio" na dug

Podsjetimo, 54-godišnjeg državljanina Crne Gore Svetozara Đurovića  i 25-godišnjeg državljanina Srbije Milenka Kuzmanovića tereti se da su pomagali počiniteljima ubojstava. Sumnjiči ih se da su stupili u kontakt s ubojicama Pukanića i Franjića, za koje su dobro znali da su počinitelji zločina, pripremali  njihov bijeg i pružali im financijsku pomoć za podmirenje troškova planiranog bijega. S ubojicama su se susreli 29. listopada oko 17 sati kraj jedne benzinske postaje nedaleko od hrvatsko-srpske granice.

Đurović se pred istražnim sucem držao teorije kako mu je jedan od osumnjičenika za ubojstvo Pukanića i Franjića dužan novac od 2005. godine, a navodno je Matanić "zaboravio" kako mu je Đurović svojedobno platio odvjetnika, pa ga je "trebalo podsjetiti". Štoviše, Đurović je pokušao objasniti kako je u odmaralištu Spačva nedaleko od graničnog prijelaza Bajakovo gdje je uhićen u društvu Matanića, potonjeg vidio tek drugi put u životu.

Vidio ga dva puta u životu

"Da, vaši navodi su točni. Moj klijent vidio je Matanovića svega dva puta u životu po pet minuta. Prvi put vidjeli su se kada je i nastao dug, a njihov susret trajao je svega pet minuta. Drugi put kada su se sreli također je sve trajalo pet minuta, a susret je naprasno prekinut jer je došlo do uhićenja. Da se Đurović zaista našao u društvu uhićenih koje zapravo ne poznaje, potvrdila je i policija", rekao je Krsnik u kratkom razgovoru za Index.  

Za sada nije jasno, zašto je Đurović i po čijem nalogu plaćao odvjetnika za Matanića, o kojoj svoti novca se radi u ovom slučaju, a pogotovo je intrigantno pitanje zašto bi Đurović posuđivao novac osobi koju vidi prvi puta u životu? Znakovito je i da je upravo Đurović poveznica s "najopasnijim Srbinom" Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam budući su kumovi.

Bavio se "nekim biznisom"

Đurović je inače rođen u Baranji, ali je prije nekog vremena uzeo srpsko državljanstvo, srpski mediji svojedobno su objavili kako se "bavi nekim biznisom, ali nitko točno ne zna kojim" te kako se pretpostavlja da se bavi Jocićevim financijama. Također, prema napisima srpskog tiska Đurović je navodno imao zadatak otići iz Beograda u Zagreb kako bi izvukao Matanića, a posljednje instrukcije prije puta dao mu je Jocić.

Nije poznato što je Jocić točno poručio Đuroviću, no zanimljivo je kako je svega nekoliko sati nakon tog sastanka hrvatska policija ušla u trag telefonskom kontaktu između Matanića i Milenka Kuzmanovića, vozača iz Beograda koji je sa Đurovićem trebao krenuti u Zagreb. Navodno su obojica imali lažne dokumente.

Joca i Cane tvrde da nemaju veze

Jocić je, podsjetimo, demantirao bilo kakvu povezanost s ubojstvom Pukanića i Franjića, a u izjavi koju je putem posrednika poslao Pressu, Jocić je poručio kako "nema nikakve veze sa Pukanićevim ubojstvom, iako je njegov kum Slobodan Đurović uhićen pod sumnjom da je umiješan u taj zločin".

Odvjetnici Stanka Subotića Caneta čak su najavili tužbu protiv Nacionala zbog, tvrde, neopravdane hajke koju je protiv njih pokrenuo Pukanićev list, a iskonstruirao bivši predsjednik Srbije Vojislav Koštunica.

Press: Pukanića eliminirali Crnogorci

Press danas pak javlja kako njihov izvor iz vrha MUP-a Srbije tvrdi da istraga o ubojstvu Pukanića vodi do crnogorske "duhanske mafije", koju je Pukanić raskrinkao u svojim novinama. Hrvatska policija je, prema Pressu, već poslala zahtjev Crnoj Gori da ispita osobe za koje se sumnja da imaju veze sa ubojstvom Pukanića.

O tome je zahtjevu progovorio danas i Nebojša Medojević, čelnik Pokreta za promjene u crnogorskom parlamentu. Izjavio je kako je hrvatska policija odmah zatražila pomoć svih policija regije i dobila odgovore od kolega iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Međutim, "izostao je adekvatan odgovor crnogorske policije, čiji rukovodioci nemaju hrabrosti da pomognu hrvatskim kolegama", kazao je Medojević.

Press napominje kako hrvatska ni srpska policija nemaju nikakve tragove koji bi vodili ka Joci Amsterdamu i da on, bar zasad, nije predmet istrage.

"Sve ukazuje na to da ovo ubojstvo ima direktne veze s 'duhanskom mafijom'. Tužiteljstvo u Bariju potvrdilo je da je Pukanić trebao biti njihov ključni svjedok, a uhapšeni Svetozar Đurović, kum Joce Amsterdama, bio je na direktnoj vezi s crnogorskim 'duhanskim mafijašima'", kazao je Pressov visoki izvor iz MUP-a Srbije.

"Slobodan Đurović jeste Jocin kum, ali je za ovaj slučaj važnije to što su on i njegova dva brata najmoćniji i najbogatiji Barani sa sigurnosno interesantnim kontaktima. Oni su na različite načine pomagali i vladajuće partije u Crnoj Gori...", kaže izvor Pressa.

I. Ćimić
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.