Određeni datumi parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Rumunjskoj

Foto: EPA

Rumunjska vladajuća koalicija lijevih socijaldemokrata i liberala desnog centra usuglasila se da će se predsjednički izbori održati 24. studenoga i 8. prosinca, s parlamentarnim izborima između toga, rekli su danas. 

Dvije stranke, za koje se uvelike očekuje da će nastaviti koaliciju nakon parlamentarnih izbora 1. prosinca, vjerojatno će istaknuti različite kandidate koji će naslijediti predsjednika Klausa Iohannisa u odlasku, komplicirajući pregovore između njih dviju.

Iohannis, koji je bio na čelu Liberalne stranke, završit će svoj drugi i posljednji mandat u prosincu. 

Oporbena krajnje desna skupina AUR pojavila se kao treća najpopularnija stranka

Dvije stranke, koje su krajem 2021. formirale veliku koaliciju, natjecale su se na zajedničkim listama na lipanjskim izborima za Europski parlament, osiguravši 48.6 posto glasova.

Imali su odvojene kandidate na lokalnim izborima održanim isti dan, gdje su socijaldemokrati osvojili 37.6 posto glasova, a liberali 32.3 posto.

Oporbena krajnje desna skupina AUR pojavila se kao treća najpopularnija stranka, ali s potporom daleko iza one koju je dobila koalicija.

Novi predsjednik će imati ključnu ulogu

Nova vlada morat će udvostručiti napore kako bi smanjila rastući proračunski deficit te članice Europske unije i provela reforme koje su potrebne kako bi se zadržale milijarde eura sredstava EU-a za oporavak.

Budući da predsjedničke ovlasti uključuju nadzor nad vanjskom politikom, novi će predsjednik imati ključnu ulogu s obzirom na predanost Rumunjske kontinuiranoj potpori susjednoj Ukrajini.

Bez potpunog popisa potvrđenih kandidata, istraživanja javnog mnijenja tek trebaju pokazati jasnog favorita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.