Obitelj i prijatelji ispratili generala Feldija

Foto,video: Robert Anić/Pixsell

U KREMATORIJU Gradskog groblja Mirogoj danas je održan posljednji ispraćaj hrvatskog generala Franje Feldija.



Umirovljeni general-pukovnik HV-a umro je u subotu, 9. listopada. U vrijeme Domovinskog rata Feldi je bio jedan od najboljih stratega i obrambenih planera u Hrvatskoj i njenih obrambenih snaga, objavio je portal Obris.org.

Iako je gotovo cijelu karijeru proveo u vojsci, prvo u JNA, a onda u Hrvatskoj vojsci, Feldi je imao jednu veliku strast koja će mnogima zvučati nespojivo s vojnom dužnosti. Feldi je bio strastveni slikar koji je tijekom svog školovanja učio slikanje kod akademskog slikara Branka Jolera, a umjetnošću se nastavio baviti do svoje smrti. Uz slikanje, Feldi se u mirovini posvetio i uzgoju velikih suncokreta u novozagrebačkom naselju Dugave, u kojem je i živio. Feldi je bio odličan slikar koji je u Zagrebu imao nekoliko samostalnih izložbi.

General Feldi rođen je 1. siječnja 1938. godine u Srijemskoj Mitrovici, no s obitelji se on već 1947. seli u Zagreb, gdje je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju, da bi se za višu gimnaziju vratio u Mitrovicu, gdje i maturira 1957. godine. Tri godine kasnije završio je Vojnu akademiju KoV u Beogradu, nakon čega je radio širom Jugoslavije - u Brčkom, Slavonskoj Požegi, Sisku, Novom Pazaru, Beogradu i Zagrebu.

U kolovozu 1991. napustio JNA i priključio se Zboru narodne garde

Po završetku Ratne škole (SNO) ostaje u Beogradu i na Ratnoj školi radi kao nastavnik strategije do 1986. godine, kada po vlastitoj molbi dobiva premještaj u Zagreb. U srpnju 1991. godine, u činu pukovnika JNA, Feldija smjenjuju s dužnosti rukovoditelja ratnog plana 5. VO u Zagrebu, a u kolovozu napušta JNA i 3. rujna 1991. priključuje se Zboru narodne garde.
 
Tijekom Domovinskog rata obnašao je brojne visoke vojne dužnosti u OS RH: bio je zadužen za operativu u Zapovjedništvu Zbora narodne garde, a prvi je načelnik Operativne uprave Glavnog stožera HV-a kod generala Antuna Tusa. Upravo na toj dužnosti dobiva promaknuće 10. ožujka 1992. godine, iz čina brigadira u čin general bojnika.

Tijekom operacije Medački džep Feldi je obnašao funkciju v.d. pomoćnika načelnika zaduženog za borbeni sektor u GS HV-u, kasnije je bio pomoćnik načelnika GS HV-a za izobrazbu i školstvo, a u doba vojno-redarstvene operacije Oluja obavljao je funkciju načelnika za HV u Glavnom stožeru. U lipnju 1998. Franjo Feldi bio je promaknut u čin general-pukovnika te imenovan prvim zapovjednikom Ratne škole OS RH Ban Josip Jelačić sa zadaćom ustrojavanja i organiziranja njenog početka rada i prihvata prvog naraštaja polaznika. Umirovljen je 30. prosinca 2002. godine - od kada nastavlja živjeti u Zagrebu, posvećujući se obitelji i slikarstvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.