Odzvonilo pušačima i vlasnicima benzinaca: Vlada diže trošarine na cigarete i na benzin

KOSOR se ipak obratila medijima, i to nakon sastanka sa sindikatima, te najavila kako će povećati trošarine na cigarete i benzin. "Naglašavam, samo na benzin, ne i na dizel kako to ne bi bio razlog za povećanje cijena", rekla je Kosor te otkrila detalje "misterioznog proračuna", koji su ekonomski stručnjaci već prozvali kozmetičkim. "Donijet ćemo i odluku o izmjeni uredbi vezano uz trošarine na benzin i duhan. Odlučit ćemo se za njihovo povećanje, odlučili smo da to ne bude za dizel kako to ne bi bio razlog da se ponovno neke cijene povećavaju", izjavila je premijerka ne želeći precizirati za koliko će se povećati cijena cigareta i benzina. No na inzistiranje novinara rekla je kako će cijena cigareta "ići gore" za otprilike jednu kunu.

> Nema komentiranja Jacinog prijedloga: Josipović će šutjeti o rebalansu dok god ga sa svojim timom ne prouči

> Misteriozni rebalans proračuna bez povećanja PDV-a, plaće i mirovine se neće dirati!

> Idemo do dna, ali Šukeru je smiješno: Ministre, dajte da se i mi malo nasmijemo!

"Dodatno smo različitim mjerama smanjili proračun, i to za milijardu i pol kuna, našli smo dodatne uštede najviše u ministarstvima. Rebalansom moramo osigurati oko 360 milijuna za mirovine i gotovo 400 milijuna za nezaposlene, za poljoprivrednike isto ono što im je garantirano, za rodiljne naknade oko 100 milijuna, to je jako dobra vijest jer se u Hrvatskoj više djece rađa, te za referendum 170 milijuna kuna", rekla je Kosor te dodala kako su odlučili da u ovoj godini ne smanjuju plaće niti mirovine, ali i da bi tako trebalo biti i sljedeće godine. "Uz sutrašnji rebalans donijet ćemo zaključak o tome da se svi rashodi za sljedeću 2011. godinu zamrzavaju na ovoj razini. Taj rebalans će biti ključni temelj za proračun 2011. godine u kojem će i plaće i mirovine i sva ostala davanja biti na ovoj razini", pojasnila je Kosor.

"Mislim da je ovo dobra podloga za proračun u 2011. godini u kojoj očekujemo rast gospodarstva, a uz ovakvu disciplinu 2011. može biti godina u kojoj ćemo se početi oporavljati", kaže Kosor.

Na pitanje čime će se financirati deficit, premijerka je odgovorila kako će se sve znati nakon sutrašnje sjednice Vlade. "Još nam slijede razgovori s Hrvatskom udrugom poslodavaca te s predsjednikom Josipovićem", rekla je i dodala kako još traju razgovori i s proizvođačima cigareta. "Jednoj strani morate dati, a drugoj uzeti, ta druga je onda vrlo kritična", kaže.

"Ovo je, u ovim uvjetima u kojima svi traže da se žestoko zareže, ali nitko se nije spreman ničega odreći, bilo ono što je moguće napraviti. Vjerujem da smo na dobrom putu napraviti jedan solidan proračun za 2011. godinu koji neće rasti", zaključila je Kosor i izbjegla odgovor na pitanje je li deficit veći od 12 milijardi kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.