Posao od 8.45 milijardi dolara: Jeff Bezos kupio Jamesa Bonda

Foto: EPA, 007.com

JAMESE BONDE, upoznaj Jeffa Bezosa.

Kako piše CNN, Amazon namjerava ulagati još više u svijet zabave. Američka kompanija jučer je objavila sklapanje ugovora o kupnji MGM-a, autora Jamesa Bonda i jednog od najpoznatijih filmskih studija u Hollywoodu. Posao, čija se vrijednost procjenjuje na 8.45 milijardi dolara, Amazonu daje pristup opsežnoj biblioteci filmova i televizijskih emisija koju može koristiti za svoj Prime Video sadržaj. MGM posjeduje katalog s više od 4000 filmova i 17.000 televizijskih emisija, za CNN ističe Mike Hopkins, koji je na čelu Prime Videa i Amazon Studiosa.

"Prava financijska vrijednost koja stoji iza ovog posla je riznica intelektualnog vlasništva u detaljnom katalogu koji planiramo redizajnirati i razviti s MGM-ovim talentiranim djelatnicima. Ovo je vrlo uzbudljivo i pruža toliko mogućnosti za visokokvalitetno predstavljanje priča", dodao je Hopkins.

Izvršni direktor Jeff Bezos rekao je tijekom godišnjeg sastanka dioničara da je Amazon zaista uzbuđen zbog MGM-a: "Ovdje je teza o akviziciji vrlo jednostavna - MGM ima sveobuhvatan katalog toliko voljenog intelektualnog vlasništva, a s nadarenim ljudima u MGM-u i nadarenim ljudima u Amazon Studiosu možemo ponovno osmisliti i razviti to vlasništvo za 21. stoljeće."

Konkurencija Netflixu

Dvije kompanije rekle su da je završetak posla "podložan regulatornim odobrenjima i ostalim uobičajenim uvjetima poslovanja". Iako je streaming tek mali dio Amazonovog carstva, kompanija se odnedavno usredotočila na svijet zabave. Primjerice, u pripremi je dugoočekivana serija temeljena na filmu Gospodar prstenova.

Prime Video, koji također sadrži originalne i nagrađivane emisije poput Čudesne gospođe Maisel, povezan je s vrlo popularnim Amazonovim programom Prime, koji nudi bržu dostavu i ima više od 200 milijuna pretplaćenih korisnika. Takve brojke čine ga konkurentom Netflixu, koji ima 208 milijuna pretplatnika.

Iako se MGM-ov zaštitni znak, lav koji riče, mogao vidjeti prije mnogih popularnih hollywoodskih filmova, uključujući Čarobnjaka iz Oza, MGM nema veliku franšizu poput nekih drugih studija.

Pa zašto bi Amazon želio MGM?

Tri riječi: Bond, James Bond. MGM posjeduje dio špijunske franšize, jedne od najpoznatijih hollywoodskih filmskih serija. Robna marka Bond, koju također kontrolira Eon Productions, više je od priče o uspjehu u kinematografima, a u posljednjih 60 godina akumulirala je milijarde dolara. Filmovi i njihov glavni lik također predstavljaju stil života koji se širi na sve dijelove svijeta i pop kulturu. Ako je Prime Video novi dom Jamesa Bonda, to će biti mamac za potencijalne potrošače, ističe CNN.

Osim toga, posljednji Bondov film No Time to Die trebao bi se pojaviti u kinima u listopadu, nakon što je zbog pandemije covida-19 više puta odgađan početak prikazivanja. Osim uglađenog britanskog špijuna, MGM također posjeduje prava na Rockyja, The Handmaid's Tale, RoboCopa, Legally Blonde i televiziju Epix.

Još jedan razlog zbog kojeg bi Amazon želio kupiti MGM je to što se svijet medija konsolidira vratolomnom brzinom. Da bi se natjecale s Netflixom i Disneyjem, kompanije trebaju velike brojke, a otkup sadržaja, mreža ili studija najbolji je način za to. Posljednji veliki medijski posao dogodio se u ponedjeljak kada je AT&T objavio da će se CNN-ova matična tvrtka WarnerMedia izdvojiti i spojiti s Discoveryjem. Ova pogodba okuplja niz brendova pod zastavama Discoveryja i WarnerMedije, uključujući Warner Bros., Discovery Channel, HBO, CNN i HGTV.

Visoka cijena nije ništa posebno

Amazonovo preuzimanje MGM-a možda nije toliko ključno kao ovaj ugovor Discoveryja i WarnerMedije, ali svejedno je prilično zapaženo zahvaljujući povijesnom prestižu MGM-a i dosegu i resursima Amazona. No najjednostavniji razlog zbog kojeg je Amazon želio kupiti MGM jest taj što si to može priuštiti.

Visoka cijena akvizicije Amazonu ne predstavlja ništa posebno jer se radi o jednoj od najbogatijih svjetskih kompanija. Amazon, koji je 2017. godine za Whole Foods platio gotovo 14 milijardi dolara, ima tržišnu kapitalizaciju od 1.7 bilijuna dolara.

U konačnici, ovaj posao Amazonu omogućava više sadržaja, kontrolu nad cijenjenim studijem u Hollywoodu i popularnim špijunskim likom. To će mu samo pomoći da se dalje natječe u nemilosrdnom svijetu streaminga, zaključuje CNN.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.