Oluje u Europi, Sloveniji prijete poplave. U Hrvatskoj izdan crveni alarm za 3 regije

Foto: Matko Begovic/PIXSELL

Večeras u Hrvatsku stiže velika promjena vremena, a najviše problema očekuje se tijekom sutrašnjeg dana.

Prema kraju dana i u noći na petak sa zapada stiže postupno jače naoblačenje, s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi, praćeni obilnom oborinom. Na kopnu će zapuhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu južni vjetar i jugo u jačanju na umjereno i jako, prema večeri mjestimice i olujno. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 17 i 22 °C, prognozira DHMZ za danas.

DHMZ je upalio narančasti meteoalarm zbog mogućeg opasnog vremena na zapadnoj obali Istre, Kvarneru i Kvarneriću te Velebitskom kanalu i Sjevernoj Dalmaciji.

 

Na snazi je i posebno hidrološko upozorenje sektora DHMZ.a:

“Zbog prognoziranih grmljavinskih pljuskova koji lokalno mogu biti jače izraženi i praćeni obilnijom oborinom, danas na području sjevernog Jadrana i Gorskog kotara, a tijekom noći i sutrašnjeg dana i na području Like, srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti, postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.”

Za sutra crveni alarm

Tijekom noći i sutra prijepodne sa zapada stiže jače naoblačenje s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Mjestimice pljuskovi mogu biti jače izraženi, osobito na Jadranu i u gorju, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme.

Poslijepodne sunčanije, ali još mjestimice s kišom i pljuskovima. Umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, u gorju i na Jadranu s olujnim udarima, slabjet će u drugom dijelu dana. Temperatura na kopnu većinom od 11 do 17 °C, a na Jadranu od 15 do 20 °C.

Duž obale za sutra je na snazi crveni alarm zbog mogućeg jakog grmljavinskog nevremena. "Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne, pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti", upozorava DHMZ.

Na snazi je na obali i narančasto upozorenje zbog jakog i olujnog juga. Očekuju se udari od preko 110 kilometara na sat. U Gorskom kotaru je na snazi narančasti alarm zbog jakog vjetra, obilne kiše i mogućih grmljavinskih nevremena. U ostatku Hrvatske su također na snazi upozorenja zbog jakog vjetra, obilne kiše i mogućih grmljavinskih nevremena, ali žute razine.

Posebno priopćenje o visokim vodostajima zbog obilnih oborina

DHMZ je izdao i priopćenje o visokim vodostajima zbog obilnih oborina. Promjenljivo i nestabilno vrijeme u Hrvatskoj i okolici potrajat će barem do kraja ovoga tjedna te će uzrokovati povišene do ekstremne vodostaje na Kupi, Savi i Dravi.

Vremenske uvjete idućih dana diktirat će prostrano ciklonalno polje s nekoliko dubokih centara u blizini britanskog otočja. Na prednjoj strani spomenute ciklone nad naše će krajeve i dalje stizati nestabilan zrak, povremeno i znatnija količina vlage u obliku frontalnih sustava. Brzi prolasci termobaričkih dolina u visinskoj mlaznoj struji inicirat će povremeno jače konvektivne razvoje.

Nakon utorka (31. listopada 2023.) još jedan izraženiji prodor stiže prvo u petak, zatim u nedjelju, navodi DHMZ u priopćenju.

Vodni valovi

Tijekom proteklih tjedana svjedočimo intenzivnim hidrološkim i meteorološkim epizodama. Učestale i intenzivne oborine pridonijele su zasićenju tla tako da svaka nova oborina lako uzrokuje površinsko tečenje. Također, velike količine oborina na uzvodnim dijelovima sliva naših velikih rijeka, naročito Save i Drave, uzrokuju vodne valove koji propagiraju nizvodno te zajedno s doprinosom lokalne oborine uzrokuju značajne poraste vodostaja. Na slivu Kupe otjecanje je posljedica lokalne oborine i trenutno su prisutni ekstremi u gornjem toku rijeke, navode iz DHMZ-a.

Na hidrološkoj postaji Hrvatsko na rijeci Kupi zabilježen je novi maksimalni relativni vodostaj, kao što je prikazano u Tablici 1. u usporedbi s ranije zabilježenim vrijednostima:

Tijekom dana prostrani poremećaj koji nosi obilnu i intenzivnu oborinu premješta se preko većeg dijela Hrvatske te su lokalno moguće bujične i urbane poplave.

Nastavak tjedna donosi nove oborine u Hrvatskoj i uzvodno u Sloveniji i Austriji. Slična situacija današnjoj očekuje se i krajem tjedna, kada slijedi novi porast vodostaja (Slika 2. i Slika 3.) s mogućim ekstremima.

Sloveniji prijete poplave, ljudima se nudi smještaj

Zapadna Slovenija je pod crvenim upozorenjem. Tamo se, naime, očekuje obilna oborina, zbog čega se očekuju novi porasti vodostaja rijeka. Večeras i noćas očekuje se nagli porast razina rijeka, najprije na sjeverozapadu, kasnije i drugdje po Sloveniji, javlja N1.

Slovenska Agencija za okoliš i Civilna zaštita mole građane zapadnih dijelova Slovenije da pronađu smještaj kod rodbine i prijatelja ako sumnjaju u vlastitu sigurnost. Također im se nude smještaji u školama.

U Francuskoj vjetar puhao i do 200 km/h, valovi bili visoki 20 metara

Oluja Ciaran danas je pogodila sjever Europe snažnim vjetrovima i kišom odnijevši jedan život u Francuskoj i zaustavivši promet zračnih luka, željeznica i trajekata. Pri padu stabla poginuo je vozač kamiona sjeveroistočno od Pariza, a 1.2 milijuna kućanstava u Francuskoj ostalo je bez struje. 

Vlasti u Finistereu u Bretanji pozvale su ljude da ostanu kod kuće kako bi izbjegli vjetrove koji dosežu brzinu do 207 kilometara na sat. Valovi u sjeverozapadnoj francuskoj pokrajini narasli su na do 20 metara, prenosi Reuters. 

"Ponavljam: ostanite kod kuće", objavio je lokalni prefekt Alain Espinasse. 

Oluja Ciaran, koja stiže nakon oluje Babet, prije dva tjedna pogonjena je snažnom mlaznom strujom s Atlantika. Donijela je velike kiše i snažne vjetrove koji su već uzrokovali poplavu u Sjevernoj Irskoj. 

Pogođeni Kanalski otoci i jug Engleske

U Velikoj Britaniji najpogođeniji su Kanalski otoci. BBC prenosi kako su na otoku Guernseyju uništeni prozori i krovovi na kućama, zbog čega su obitelji potražile sklonište u hotelima. 

Pogođen je i obližnji jug Engleske. Zatvoren je velik broj škola, a hitne službe upozoravaju stanovnike da izbjegavaju obalu. 

Nizozemska aviokompanija KLM objavila je, pak, da je otkazala nekoliko desetaka letova s amsterdamske zračne luke Schiphol.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.