ASTRAZENECA

Općina u Hrvatskoj odgodila cijepljenje AstraZenecom. Čekaju odluku europske agencije

Foto: EPA

STOŽER civilne zašite Koprivničko-križevačke županije donio je odluku o privremenoj odgodi punkta za cijepljenje u Svetom Petru Orehovcu. Na tom punktu provodi se cijepljenje cjepivom AstraZenece. Cijepljenje je odgođeno do odluke Europske agencije za lijekove, koja se očekuje u četvrtak.

>> Sazvan sastanak oko AstraZenece. Liječnica: Ljudi su zbunjeni, odbijaju cijepljenje

"Na punktu je bilo planirano cijepljenje protiv SARS-CoV-2 virusa cjepivom AstraZeneca stanovnika općina Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik, a cijepljenje se privremeno odgađa do donošenja mišljenja Europske agencije za lijekove (EMA) koje se očekuje u četvrtak, 18. ožujka.

Na području Koprivničko-križevačke županije dosad je cjepivima Pfizer, Moderna i AstraZeneca cijepljeno 6363 građana prvom te 1961 drugom dozom, prilikom čega nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave. Sva registrirana cjepiva u Hrvatskoj i Europskoj uniji djelotvorno štite od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda.

Molimo građane za razumijevanje te ih pozivamo da se i dalje prijavljuju svojim liječnicima obiteljske medicine za cijepljenje koje je najučinkovitiji način zaštite od bolesti covid-19. Budimo i dalje odgovorni te se pridržavajmo svih epidemioloških mjera prevencije i zdravstvenih uputa, a kako bismo suzbili pandemiju koronavirusa, ključno je da se cijepi velika većina građana jer tako štitimo sebe i osobe s kojima živimo ili dolazimo u kontakt", objavio je Stožer.

Epidemiologinja HZJZ-a: Cijepljenje se nastavlja

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), doktorica Sanja Kurečić Filipović, komentirala je za N1 situaciju s AstraZenecom.

Rekla je da se u Hrvatskoj nastavlja s cijepljenjem AstraZenecinim cjepivom.

Osvrnula se na odluke pojedinih zemalja, koje su obustavile cijepljenje, ali i na smrtni slučaj nakon cijepljenja cjepivom AstraZenece starije žene u Hrvatskoj. 

"Nemamo uvid u svaki pojedinačni slučaj koji je prijavljen u svakoj zemlji. Odluka je možda temeljena i na nekim drugim razlozima, ne samo na stručnim.

Činjenica je da uzročno-posljedičnu povezanost na temelju jednog slučaja teško procijeniti. Brojni su rizični faktori za razvoj tromboembolije, među kojima mogu biti druge bolesti i lijekovi. Potrebno je pregledati kompletnu dokumentaciju. Imamo i par slučajeva prijava na mRNA cjepiva", rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.