Optužena još dva člana Cezarove narkobande. Švercali drogu i oružje

Ilustracija: Jurica Galoic/PIXSELL

USKOK je nakon provedene istrage 10. siječnja i 16. travnja podignuo optužnicu protiv 16 osoba zbog kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, sve u sastavu zločinačkog udruženja. Uskok je sada podignuo optužnicu protiv još dva muškarca, državljana Bosne i Hercegovine.

Riječ je o članovima skupine koju je predvodio 38-godišnji državljanin BiH Dino Muzaferović zvan Cezar. On služi četverogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji, gdje je izručen iz Njemačke.

U nastavku prenosimo priopćenje Uskoka:

"Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su, u razdoblju od početka 2022. do 24. svibnja 2023. u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj i Belgiji, kao članovi zločinačkog udruženja osnovanog s ciljem stjecanja znatne materijalne koristi kontinuiranom nabavom i daljnjom prodajom većih količina raznih vrsta droga, kao i nabavom, posjedovanjem i prodajom većih količina raznog oružja, streljiva i eksploziva, raspolagali s najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilogramom marihuane, 100 kilograma hašiša, točno neutvrđenom količinom amfetamina te najmanje 6.1 kilograma mješavine paracetamola i kofeina, koje su koristili za povećanje mase droga, ukupne vrijednosti od najmanje 3.313.600 eura.

Okrivljenici su drogu prodavali za najmanje 30.000 eura po kilogramu kokaina, 1.600 eura po kilogramu marihuane te 500 eura za 100 grama hašiša. Amfetamin su prodavali po cijeni od najmanje 1.300 eura za kilogram, a heroin za 22.000 eura po kilogramu. Tako su za svoje zločinačko udruženje zaradili najmanje 525.640 eura.

Nabavljali drogu iz Crne Gore, Turske, Belgije...

Navedenu drogu okrivljenici su nabavljali iz Crne Gore, Turske, Belgije i Nizozemske. Zatim su drogu i smjese za povećanje mase droge, tzv. punila, dovozili u Zagreb i Ljubljanu do unajmljenih garaža i stanova, kao i u BiH te Njemačku. Na tim se lokacijama droga skrivala i pripremala za daljnju prodaju, miješala s punilima, vagala i pakirala te se prema uputama dostavljala i prodavala kupcima u više europskih država.

Jednako tako su okrivljenici raspolagali s najmanje 12 pištolja, dvije automatske puške, 6000 metaka, 20 kilograma eksploziva, dva detonatora, magnetom za pričvršćivanje eksploziva te daljinskim upravljačem za detonatore. Vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari okrivljenici su nabavljali u BiH, a potom su navedeno skrivali u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Zaradu od prodaje droge i oružja okrivljenici su podijelili sukladno svojim ulogama u zločinačkom udruženju.

Zadaće I. i II. okr. bile su prijevoz droge, oružja, novca i članova zločinačkog udruženja, kao i daljnja neovlaštena prodaja droge. Osim toga, I. okr. je bio zadužen i za pronalaženje i najam stanova i garažnih prostora na području Bosne i Hercegovine, u kojima se droga skrivala i pripremala za prodaju.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika te određivanje istražnog zatvora protiv drugog okrivljenika. U odnosu na preostala četiri okrivljenika, protiv kojih je istraga pokrenuta rješenjem ovog Ureda od 25. svibnja 2023., postupak je razdvojen te se istraga protiv njih nastavlja."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.