Orban će dijeliti "zlatne vize". Poznati su uvjeti, a EU je bijesna

Foto: EPA

Mađarska početkom iduće godine pokreće zlatne vize koje je odobrila Orbanova vlada.

To se nikako neće dopasti Bruxellesu koji se godinama bori s Orbanom zbog raznih politika i odluka.

Što je program Zlatne mađarske vize?

Program omogućuje investitorima da steknu desetogodišnje pravo boravka u Mađarskoj i mađarsku putovnicu, koja omogućuje slobodno kretanje unutar Schengena, pod uvjetom da kupe nekretninu u vrijednosti od najmanje 500.000 eura.

Druga opcija je ulaganje od najmanje 250.000 eura u investicijske fondove za nekretnine koje izdaje Mađarska narodna banka.

Treća opcija je javna donacija od najmanje milijun eura.

Iz programa nisu isključeni Rusi i Bjelorusi. To bi moglo razbjesniti EU

Ovaj program mogao bi izazvati nezadovoljstvo Europske unije jer se iz njega ne isključuju državljani Rusije i Bjelorusije, unatoč tome što Rusija vodi rat protiv Ukrajine, a Bjelorusija podržava rusku agresiju.

Ruski i bjeloruski državljani već od srpnja ove godine mogu ući u EU preko Mađarske kao strani radnici s nacionalnom osobnom iskaznicom, što im omogućuje slobodno kretanje unutar Schengena.

Po novome lako do mađarske osobne

Od 8. srpnja ove godine državljanima osam zemalja - Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Bjelorusije, Moldavije, Crne Gore, Ruske Federacije, Srbije i Ukrajine - bit će omogućeno da rade u Mađarskoj pod povoljnim uvjetima. Osobna iskaznica može se dobiti na dvije godine, s mogućnošću produženja na još tri godine.

Međutim, ovaj program izazvao je zabrinutost zbog potencijalnih sigurnosnih rizika. Mađarski stručnjak Andraš Rac upozorio je da će ovim korakom značajno otvoriti tržište rada za Ruse i Bjeloruse, što smatra velikim sigurnosnim rizikom. Manfred Weber, predsjednik Europske pučke stranke, također je izrazio nezadovoljstvo.

Strah od ruskih špijuna

Baltičke zemlje izrazile su zabrinutost, a europski povjerenik za unutarnje poslove zatražio je od mađarskog ministra unutarnjih poslova Sándora Pintera da objasni kako će mađarska vlada spriječiti ulazak ruskih špijuna u zemlju. 

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó tvrdi da uključivanje državljana Rusije i Bjelorusije u program ne predstavlja sigurnosni rizik za Schengen, ističući da ulazak i boravak zahtijevaju detaljne provjere. Također je kritizirao sjevernoeuropske i baltičke političare zbog, kako kaže, dezinformacijske kampanje protiv programa.

Najveći interes za ovo dosad pokazali Kinezi

Najveći interes za ovaj program do sada su pokazali kineski građani. Kineski investitori i dalje pokazuju zanimanje za nekretnine u Budimpešti, premda su nekretnine u glavnom gradu preskupe, pa se okreću jeftinijim opcijama na periferiji grada.

Program Zlatne vize donijet će koristi i Mađarskoj. Država i Mađarska narodna banka kratkoročno će profitirati od dolaska stranih investitora, što će dodatno potaknuti tržište nekretnina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.