Osječko sveučilište dobiva studij farmacije

Foto: PIXSELL/Dubravka Petric

Od nove akademske godine 2023./2024. na osječkom sveučilištu počinje djelovati studij farmacije, za koji osnivači očekuju da će pridonijeti većoj konkurentnosti Sveučilišta, ali i ostanku mladih stručnjaka u istočnoj Hrvatskoj, s obzirom na to da magistri farmacije brzo pronalaze posao.

Riječ je o zajedničkom studiju Medicinskog fakulteta i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a u Upravama obaju fakulteta navode kako je postupak akreditiranja studija bio vrlo zahtjevan, s nizom proceduralnih koraka. Od odluka fakultetskih vijeća, postupka recenzentskog vrednovanja, pozitivnog mišljenja Hrvatske ljekarničke komore, odobrenja Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, da bi u konačnici Ministarstvo znanosti i visokog obrazovanja potvrdilo da je novi studij farmacije upisan u Upisnik studijskih programa.

Pri pokretanju inicijative dogovoreno je da nositelj studija bude Medicinski fakultet (MF), a suizvoditelj Prehrambeno-tehnološki fakultet (PTF).

Dekan MF-a Ivica Mihaljević ističe kako je upis prve generacije studenata integriranog preddiplomskog i diplomskog studija farmacije značajan za Osijek i ovu regiju jer uz zagrebački Farmaceutsko-biokemijski fakultet studij farmacije imaju još samo Medicinski fakulteti u Splitu i Rijeci.

Velik interes za studij, u ljetnom roku 305 kandidata za 25 upisnih mjesta

"Interes za studij farmacije je iznimno velik, a zbog malih upisnih kvota na spomenutim fakultetima velik broj učenika ne uspije se upisati, pa će se otvaranjem studija farmacije u Osijeku povećati broj upisanih studenata", kaže dekan Mihaljević, dodajući kako je ovo deficitarno zanimanje u cijeloj Hrvatskoj te da se farmaceuti zaposle odmah nakon završenog studija.

Voditeljica novog studija, prof. dr. sc. Ljubica Glavaš Obrovac s osječkog MF-a, kaže kako je upisna kvota za ovaj studij 25 studenata, koji studiraju na teret proračuna, te 10 studenata, koji mogu studirati uz vlastito financiranje, a školarina iznosi devet tisuća eura.

"U ljetnom upisnom roku imali smo 305 prijavljenih kandidata za studij farmacije, koji se financira na račun države, što znači da je omjer bio 12.2 prijave za jedno mjesto, a što se tiče studiranja uz vlastito financiranje, imali smo 22 prijave, pa je omjer bio 2.2 prijave za jedno mjesto", objašnjava voditeljica studija.

Napominje kako je u ljetnom upisnom roku popunjena upisna kvota za studente koji studiraju na teret državnog proračuna te su upisana četiri kandidata koji studiraju uz vlastito financiranje, tako da je trenutno ostalo još šest mjesta.

U svim županijama istočne Hrvatske nedostaje farmaceuta

Na Medicinskom fakultetu posebice ističu kako diplomirani magistri farmacije po završetku studija gotovo uopće ne čekaju na posao, a na Zavodu za zapošljavanje to je deficitarno zanimanje.

"Informacije koje smo dobili tijekom izrade elaborata i studije opravdanosti izvođenja ovoga studija pokazuju da u svim županijama istočne Hrvatske nema dovoljno ovog stručnog kadra i da je prosječna dob farmaceuta, koji rade u ljekarnama, viša od 60 godina, tako da je i to velik problem jer postoji potreba za obnavljanjem toga kadra", objašnjava Ljubica Glavaš-Obrovac.

I na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu (PTF) napominju kako je potreba za osnivanjem studija farmacije promatrana upravo iz perspektive zadovoljavanja tržišta rada magistrima farmacije te da se pokretanjem ovoga studija stvaraju pretpostavke za zadržavanje stručnog kadra na ovome području, što je i preduvjet za poboljšavanje kvalitete zdravstvene skrbi.

Koordinatorica studija s osječkog PTF-a, prof. dr. sc. Stela Jokić, upozorava kako je deficitarnost farmaceuta najizraženija u Slavoniji jer su ljekarne neprestano u potrazi za farmaceutima, a deficitarnost magistara farmacije prisutna je u svih pet slavonskih županija.

"Po završetku studija magistri farmacije moći će se zaposliti u javnim i bolničkim ljekarnama, visokoškolskim institucijama, farmaceutskoj industriji, u istraživačkim, proizvodno-tehnološkim, analitičkim laboratorijima, marketingu lijekova, registraciji lijekova, Agenciji za lijekove i medicinske proizvode i drugim javno-zdravstvenim institucijama", pojašnjava Stela Jokić.

Studij će pridonijeti zadržavanju mladih stručnjaka

Očekuje se da će u izvođenje nastave, koja će se u turnusima održavati na oba fakulteta, biti uključeno više od 40 nastavnika, s obje znanstvene institucije, a angažirat će se i vanjski suradnici, posebice u stručnom djelu, za odrađivanje stručne prakse i usavršavanja te za neke predmete, u kojima se moraju angažirati magistri farmacije s doktoratom znanosti.

"Od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobivena je suglasnost za zapošljavanje tri docenta na Medicinskom i jednog docenta na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, koji su magistri farmacije i imaju doktorate znanosti. Za ovaj projekt iznimno je važno integriranje znanja različitih sastavnica osječkog sveučilišta, s ciljem unaprjeđenja znanstvene i nastavne aktivnosti", ističe voditeljica studija Ljubica Glavaš Obrovac.

Koordinatorica studija Stela Jokić napominje kako će se u provedbi studijskog programa blisko surađivati s farmaceutskom strukom, odnosno suradničkim ustanovama u kojima će studenti obavljati praksu i osposobljavanje, poput županijskih ljekarni, ali i privatnih ljekarni u kojima postoje magistri farmacije s mentorskim statusom.

"Pokretanje studija farmacije zasigurno će doprinijeti zadržavanju mladih stručnjaka, ali i dolasku mladih ljudi u našu regiju. Ne samo što će studenti dolaziti iz ostalih regija već će i svi oni koji su prije morali odlaziti u druge gradove konačno moći ovdje završiti željeni studij te ostati raditi ovdje, gdje su i odrasli", smatra koordinatorica studija.

"S obzirom na to da se radi o atraktivnom studiju, koji, po nekim anketama, spada u pet najpoželjnijih studija, vjerujemo da će Medicinski i Prehrambeno-tehnološki fakultet sigurno postati konkurentniji i zanimljiviji za studente u RH, a vjerujem i šire. Ovim atraktivnim studijskim programom ujedno se povećava vidljivost i konkurentnost osječkog sveučilišta", zaključuje dekan osječkog Medicinskog fakulteta Ivica Mihaljević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.