Oslobođeni Palestinac: Slomili su mi ruke u zatvoru. Izrael: Nismo, pogledajte snimku

Screenshot: Izraelska zatvorska uprava

Palestinski zatvorenici pušteni iz izraelskih zatvora kažu da su ih stražari zlostavljali i kolektivno kažnjavali u tjednima nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada. Opisuju da su ih udarali palicama, da su na njih nasrtali psi s brnjicama te da su im oduzeli odjeću, hranu i deke. Jedna zatvorenica izjavila je da su joj prijetili silovanjem te da su stražari dvaput bacili suzavac u ćelije.

BBC je razgovarao s ukupno šest osoba, sve su rekle da su pretučene prije izlaska iz zatvora. Palestinsko društvo zatvorenika kaže da su neki čuvari navodno mokrili po vezanim zatvorenicima i da je šest zatvorenika umrlo u izraelskom pritvoru u prošlih sedam tjedana. Izrael kaže da su svi njegovi zatvorenici pritvoreni u skladu sa zakonom.

"Ušli su nam u ćeliju s mikrofonom i zvučnikom"

Osamnaestogodišnji Mohammed Nazzal bio je jedan od onih koje je Izrael ovog tjedna oslobodio u zamjenu za izraelske žene i djecu koje je Hamas držao kao taoce u Gazi. Od kolovoza je bio u zatvoru bez optužbe i kaže da ne zna zašto je uhićen.

Mohammed je pozvao BBC-jeve reportere u svoj dom u selu Qabatiya, blizu Jenina, na sjeveru okupirane Zapadne obale. Obiteljski dnevni boravak na vrhu stare kuće bio je obavijen dimom desetak cigareta. Jedan rođak kružio je oko posjetitelja s bocom kave i papirnatim čašama.

Mohammed je sjedio okružen muškim rođacima, obje su mu ruke bile u zavojima, ukočeno ih je držao ispred sebe poput boksača, dok su mu vrhovi palaca virili van.

Prije deset dana, kaže Mohammed, izraelski zatvorski čuvari ušli su u njegovu ćeliju s mikrofonom i zvučnikom i pokušali isprovocirati zatvorenike pljeskanjem i izvikivanjem njihovih imena: "Kada su vidjeli da ne reagiramo, počeli su nas tući."

"Pokušavali su mi polomit ruke i noge"

"Posložili su nas tako da su stariji zatvorenici stajali straga, a mladi naprijed. Odveli su me i počeli tući. Pokušavao sam zaštititi glavu, a oni su mi pokušavali polomiti noge i ruke", objašnjava Mohammed.

Obitelj pokazuje liječnička izvješća i rendgenske snimke palestinskih liječnika u Ramallahu koji su pregledali Mohammeda nakon što je u ponedjeljak pušten. BBC je pokazao rendgenske slike dvojici liječnika u Velikoj Britaniji, koji su potvrdili da se radi o prijelomu obje ruke.

To nije bilo iznenađenje za Mohammeda: "U početku me jako boljelo. Onda sam nakon nekog vremena shvatio da su mi ruke slomljene, pa sam ih prestao koristiti. Koristio sam ih samo kad sam išao na WC."

Izraelci odgovorili snimkom

Kaže da su mu ostali zatvorenici pomagali jesti, piti i koristiti kupaonicu, a od stražara nije tražio liječničku pomoć jer se bojao da će opet dobiti batine. Izraelska zatvorska služba osporila je Mohammedovu priču, rekavši da ga je prije izlaska iz zatvora pregledao liječnik i nije imao dijagnosticiranih zdravstvenih problema.

Zatvorska služba objavila je i snimku tinejdžera kako izlazi iz zatvora i ukrcava se u autobus Crvenog križa prije puštanja na slobodu, što navodno dokazuje da su njegove tvrdnje lažne. Tinejdžer sa snimke nema zavoje na rukama, no čini se da nekako vise sa strane - čak i dok se penje u autobus - ali su izvan kadra veći dio videa.

Mohammed kaže da je prvu medicinsku pomoć primio u autobusu Crvenog križa. Liječničko izvješće iz bolnice u Ramallahu na dan kad se vratio kući ukazuje na to da će se možda morati postaviti pločica ako njegovi prijelomi ne zacijele sami.

BBC je od Crvenog križa zatražio da potvrdi Mohammedovu priču. U njihovu priopćenju stoji: "Komuniciramo izravno sa zatvorskim vlastima u slučaju bilo kakvih zabrinutosti u vezi zdravstvenog stanja pritvorenika. Zbog ovog dijaloga ne govorimo javno o pojedinačnim slučajevima."

"Stražar mi je gazio po licu"

Mohammed kaže da se ponašanje stražara u izraelskim zatvorima promijenilo nakon napada Hamasa 7. listopada. Tvrdi da su ih stražari udarali nogama i palicama i opisuje kako mu je jedan stražar gazio po licu.

"Ušli su sa svojim psima. Pustili su pse da nas napadnu i onda su nas počeli tući. Iznijeli su madrace, našu odjeću, naše jastuke, a hranu su nam bacali na pod. Ljudi su bili prestravljeni", govori Mohammad, te pokazuje tragove na leđima i ramenu za koje kaže da su od tih batina.

"Pas koji me napao imao je brnjicu s vrlo oštrim rubovima - njegova njuška i kandže ostavili su tragove po mom tijelu."

Ovakva premlaćivanja dogodila su se dva puta u zatvoru Megiddo, kaže Mohammad, te više puta u zatvoru Nafha. Drugi palestinski zatvorenici opisali su sličnu promjenu unutar izraelskih zatvora nakon napada Hamasa, rekavši da su to shvatili kao "osvetu" palestinskim zatvorenicima za akcije Hamasa.

Što kažu Izraelci?

Predsjednik Palestinskog društva zatvorenika Abdullah al-Zaghary kaže da su mnogi zatvorenici svjedočili kako su njihove cimere iz ćelije tukli po licima i tijelima te da je čuo navode o stražarima koji uriniraju po zatvorenicima u lisičinama.

BBC je od Izraelske zatvorske službe zatražio odgovor na ove optužbe. Služba je odgovorila da su svi zatvorenici bili pritvoreni u skladu sa zakonom i da su imali sva temeljna zakonska prava. "Nemamo spoznaja o tvrdnjama koje ste opisali. Ipak, zatvorenici i pritvorenici imaju pravo podnijeti pritužbu koju će službena tijela u potpunosti ispitati", stoji u priopćenju.

Lama Khater, puštena iz zatvora početkom ovog tjedna, objavila je video na društvenim mrežama u kojem navodi da joj je obavještajna časnica "izričito prijetila silovanjem" odmah nakon uhićenja krajem listopada.

"Bila sam vezana lisičinama i imala povez preko očiju. Prijetili su mi da će me silovati. Bilo je jasno da su me htjeli zastrašiti", rekla je Khater.

Palestinci tvrde da je šestero zatvorenika umrlo u zatvoru nakon napada 7. listopada

Izrael kaže da je te tvrdnje iznio njezin odvjetnik, a da ih je sama zatvorenica demantirala. Zatvorska služba podnijela je prijavu za poticanje na lažno svjedočenje. Ali Lama Khater rekla je za BBC da se zatvorenicama, pa i njoj samoj, doista prijetilo silovanjem i da je suzavac korišten protiv zatvorenica u njihovoj spavaonici u zatvoru Damon.

Palestinsko društvo zatvorenika kaže da je došlo do naglog porasta broja palestinskih smrtnih slučajeva u pritvoru nakon napada 7. listopada. Šest osoba umrlo je u zatvoru nakon tog datuma.

Izrael nije izravno odgovorio na pitanje o tome, ali je rekao da su četiri zatvorenika umrla na četiri različita datuma tijekom prošlih tjedana te da zatvorska služba nema saznanja o uzrocima smrti.

"Srce mu je slomljeno"

U selu Qabatiya Mohammed Nazzal kaže da ga ruke još uvijek bole, posebno noću. Njegov brat Mutaz kaže da se tinejdžer kojeg je prije poznavao nije vratio iz zatvora: "Ovo nije Muhamed kakvog poznajemo. Bio je hrabar. Sada mu je srce slomljeno i ispunjeno užasom".

Prethodne noći, rekao je Mutaz, izraelska vojska izvela je operaciju u gradu Jeninu, udaljenom četiri kilometra: "Moglo se vidjeti koliko je bio uplašen."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.