Oštar pad na burzama diljem svijeta

Foto: EPA

Sve više pokazatelja koji ukazuju na usporavanje gospodarskog rasta u SAD-u i posljedično jačanje uvjerenja da će Fed u rujnu sniziti kamatne stope spustili su protekloga tjedna indekse na najvažnijim svjetskim burzama, pri čemu je na Wall Streetu Nasdaq zašao u područje korekcije, odnosno spustio se više od 10 posto od svog vrhunca.

Na Wall Streetu indeks Dow Jones pao je prošloga tjedna 2.09 posto, na 39.737 bodova, prekinuvši tako niz od četiri tjedna rasta, odnosno najdulji pozitivni niz još od svibnja. Istodobno, S&P 500 je završio tjedan u minusu od 2.06 posto, na 5346 bodova, a Nasdaq od 3.35 posto, na 16.776 bodova, oslabivši treći tjedan zaredom.

Očekuje se da će Fed znatnije smanjiti kamatne stope

Iznenađujuće slabi podaci o broju otvorenih radnih mjesta u američkom gospodarstvu u srpnju, svega 114 tisuće nasuprot očekivanih 175 tisuća, kao i porast stope nezaposlenosti s lipanjskih 4.1 posto na 4.3 posto, neugodno su iznenadili investitore. Početkom tjedna objavljen je i indeks menadžera nabave, koji je ukazao na pad industrijske aktivnosti u tom mjesecu na najnižu razinu u zadnjih osam mjeseci, što je sve razbuktalo strah na tržištu od usporavanja u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Sve to sada je povećalo očekivanja da će Fed znatnije smanjiti ove godine kamatne stope, počevši od rujna, i to upravo u tjednu kad su se odlučili zadržati kamatne stope nepromijenjenima. "Podaci o radnim mjestima signaliziraju da je Fed napravio pogrešku u monetarnoj politici jer nije smanjio kamatne stope već ovoga tjedna. Vrlo je moguće da Fed sada promijeni svoju komunikaciju do idućega zasjedanja kako bi otklonio svaku sumnju u rujansko smanjenje", rekao je Jamie Cox, direktor Harris Financial Groupa.

VIX indeks, koji mjeri volatilnost tržišta ili, kako ga na Wall Streetu nazivaju, mjerilo straha, premašio je 40 posto. Investitori su se okrenuli manje rizičnim klasama imovine poput obveznica, jena i švicarskog franka, a krenuli su u rasprodaju dionica, pri čemu su najveći udar pretrpjele tehnološke dionice.

Nasdaq je prvi od tri glavna američka dionička indeksa koji je tako zašao u područje korekcije, budući da je sada više od 10 posto u minusu od svog vrhunca od 18.647 bodova, koji je dotaknuo 10. srpnja. S&P 500 sada je u minusu u odnosu na rekordnu razinu za 5.7 posto, a Dow za 3.9 posto.

"U tijeku je dobra stara korekcija. Prošli smo put od percepcije gospodarskog uzleta do percepcije potrebe za vladinom intervencijom sa snižavanjem kamatnih stopa radi stabilizacije gospodarstva", tumači Tom Plumb, izvršni direktor i upravitelj portfelja u Plumb Funds. 

Nasdaq skliznuo u područje korekcije i 2022.

Tijekom protekle 44 godine, Nasdaq indeks je skliznuo u područje korekcije nakon što je 24 puta dosegao novi maksimum ili otprilike jednom svake dvije godine. Posljednji put taj je indeks zabilježio korekciju nakon što je dosegnuo novu najvišu razinu 19. siječnja 2022. Indeks je tada korigiran naniže za 36 posto od svoje najviše razine, dosegnuvši dno u prosincu te godine.

Zasad je Nasdaq još uvijek u plusu 11.8 posto od početka godine, a S&P 500 za 12.1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, zabilježivši najveći tjedni gubitak u zadnjih 17 mjeseci. Londonski Ftse završio je tjedan na 8174 boda ili 1.33 posto u minusu, frankfurtski DAX na 17.661 bodu ili 4.1 posto, dok je pariški CAC potonuo 3.53 posto, na 7251 bod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.