Otkrivena pozadina velike akcije Izraela: "Vijest o invaziji bila je zamka"

Foto: IDF, EPA

U 40-MINUTNOM napadu na Hamasovu mrežu tunela u Gazi u noći s četvrtka na petak Izrael je uništio kilometre tunela i, kako se vjeruje, ubio na desetine Hamasovih boraca. Upravo bi ta akcija, nadaju se u Izraelu, mogla biti odlučujuća faza žestokog sukoba koji traje već pet dana. 

> Raste strah od invazije. Hamas ispalio stotine raketa, pogodili zgradu, dvije kuće...

Sinoćnje bombardiranje u Gazi je bio najveći izraelski napad otkad se sukob u ponedjeljak intenzivirao. 

Namjerna varka o kopnenoj ofenzivi?

Napadu je, kako navodi izraelska televizija Kanal 12, prethodila namjerna varka u kojoj su izraelske oružane snage objavile da kreću u kopnenu ofenzivu, što je navelo Hamas da pošalje svoje borce, uključujući zapovjednike, u tunele. Kad su ih izraelske zračne snage bombardirale, tuneli su se srušili na one koji su bili unutra, navodi televizija. 

450 bombi na tunele u kojima su bili Hamasovi borci

Otprilike 160 zrakoplova izraelskog ratnog zrakoplovstva gađalo je tunele, mrežu koja se proteže desecima kilometara u sjevernoj Gazi i oko grada Gaze. Ukupno je bačeno 450 bombi sa 80 tona eksploziva, kaže se u TV izvještaju.

"Hamas možda ni sam još ne zna koliko im je ljudi ubijeno"

Nije jasno koliko je operativaca Hamasa ubijeno, kaže se u izvješću. "Hamas možda ni sam još ne zna." U njemu se kaže da se vjeruje da su mnogi zapovjednici Hamasa bili u tunelima.

Zapovjednik zrakoplovne baze Nevatim IAF-a Omer Tishler kaže da bi "akcije poput ove, toliko štetne za neprijatelja, vjerojatno natjerale neprijatelja da se zaustavi". 

"U svakom slučaju nastavit ćemo sve dok je to potrebno", dodao je. 

U tunelima bilo naoružanje

Hamasovo naoružanje nalazilo se u tunelima, uključujući raketne bacače, navode izraelski mediji.

Dodaju i kako su Hamasovi borci iz tunela planirali zaskočiti izraelske vojnike i ubiti ih ili zarobiti, kao što je to bio slučaj u nekim prijašnjim sukobima. 

Primajte na mail pregled najčitanijih vijesti dana, na kraju svakog dana. Pretplatite se na Index Newsletter.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.