I na Rebru se sprema 9 otkaza zbog covid-potvrda. Takvi otkazi nose još posljedica

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

BEZ covid-potvrde, a sad i bez posla. Četvero zaposlenika Centra za rehabilitaciju Stančić kod Zagreba jučer je dobilo otkaz nakon što su se mjesec dana opirali obveznim covid-potvrdama.

"Nakon toga im je uručeno upozorenje o kršenju obveza, razgovarali smo, slali si mailove. Ja sam se iskreno nadala da će oni promijeniti svoju odluku. Međutim, do toga nije došlo. I poslodavac nije imao drugog izbora", kazala je za RTL Danas Sanjica Grbavac, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Stančić.

Od istih posljedica strahuju i zdravstveni djelatnici koji i dalje odbijaju cijepljenje i testiranje, nakon što je njih devetero iz KBC-a Zagreb dobilo opomenu pred otkaz. 

"Oni zasad nisu tražili pomoć sindikata. Mi čujemo da oni nešto spremaju s određenim brojem odvjetnika koji nisu vezani uz Sindikat", kazala je Gordana Miškulin, predstavnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Otkazi i u Vinogradskoj, spremaju se i na Rebru

Opomena iz radnog odnosa stići će i na adrese djelatnika KBC-a Sestre milosrdnice. I to ne samo njih dvoje koji i dalje odbijaju testiranje, već svih desetero koji su to činili prvog dana uvođenja obveznih covid-potvrda. 

Otkazi se, prema neslužbenim informacijama, spremaju i na Rebru, i to njih devet. Konačnu odluku će donijeti Radničko vijeće.

Uz još jednu djelatnicu Centra za socijalnu skrb u Vukovaru koja je otkaz dala, otpora covid-potvrdama u sustavu socijalne skrbi i zdravstva gotovo da više uopće nema. 

Prije mjesec dana je 31 djelatnik bolnica diljem Hrvatske odbijao testiranje. Danas - ostalo je njih 11.

Sindikat socijalnih radnika ih ne podržava jer nisu socijalni radnici

Budući da su među četvero otpuštenih iz centra za rehabilitaciju logoped, psiholog, defektolog i tehničar, potporu Komore socijalnih radnika nemaju.

"Ovdje sada u ovom konkretnom slučaju nisu u krugu ovih ljudi socijalni radnici. Dakle, socijalni radnici zaista imaju svijest o brizi za druge i ja se iskreno nadam da to neće biti problem naše profesije", kazala je za RTL Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnica.

Dobit će plaću za mjesec u kojem nisu radili, zbog otkaza mogu tužiti poslodavca

Otpušteni djelatnici moraju biti plaćeni za mjesec u kojem nisu radili, a mogu i tužiti poslodavca, ali to može potrajati godinama, kaže stručnjak za radno pravo.

"Propitkivat će može li ta odluka nacionalnog stožera biti temelj okončanja njihovog radnog odnosa pa će se voditi postupak i na Općinskom sudu, Županijskom sudu, Vrhovnom sudu, a na kraju pretpostavljam i po ustavnoj tužbi na Ustavnom sudu", kazao je Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo.

Oni koji dobiju otkaz u bolnicama jer se ne žele testirati pola godine neće moći raditi u zdravstvu

Dobiju li otkaz i djelatnici bolnica koji se odbijaju testirati, prema neslužbenim informacijama, neće se moći zaposliti u zdravstvu sljedećih pola godine, jer je riječ o tzv. iskrivljenom ponašanju. Tada ih spasiti može samo poništenje odluke Stožera o uvođenju obveznih covid-potvrda, o čemu vijeća Ustavni sud.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.