Otoci u Atlantiku su stoljećima bili nebitni, a Britanci su zbog njih krenuli u rat

Foto: Wikipedia

Falklandski otoci nalaze se petstotinjak kilometara od obale Argentine. Radi se o skupini otoka na kojima uz surov teren prevladava oceanska klima s puno padalina, vlažnim zrakom i jakim vjetrovima. Otoci su otkriveni na današnji dan davne 1592. godine, kada je na njih naletio britanski pomorac John Davis.

Otoci bez ikakve važnosti

Davis vjerojatno nije prvi koji je otkrio Otoke, no Britanci su prvi koji su o tome nešto napisali. Nakon što su otkriveni, nisu smjesta bili naseljeni jer na njima nije bilo ništa od vrijednosti. Tijekom 17. i 18. stoljeća europske su sile tražile pogodnija mjesta za naseljavanje.

Međutim, krajem 18. stoljeća Britanci i Francuzi su izgradili svoje baze na Otocima, nesvjesni činjenice da obje strane rade isto. Francuzi su svoju bazu prodali Španjolcima jer su u tom trenu bili dobri saveznici, a Britanci su tvrdili da su Otoci njihovi. Uskoro su prognani odande, kada je došla španjolska vojska. 

Tijekom 19. stoljeća u Argentini je živio bogati trgovac porijeklom iz Hamburga. Došao je na ideju da razvije stočarstvo na Falklandskim otocima pa je dobio od vlasti dopuštenje te titulu guvernera Otoka. Nakon nekoliko godina uspješnog biznisa na Otoke su došli naoružani Britanci. 

Britanska vlast opravdala je aneksiju navevši da argentinska vlada ne može odrediti guvernera Otoka, koji su po britanskim zapisima njihovi. Da bi ostvarili ikakvu ekonomsku dobrobit od surovih otoka, Britanci su u stočarstvu krave zamijenili ovcama. 

Slika iz svakodnevnog života na Otocima, 19. stoljeće

Falklandski rat

Falklandski otoci službeno su postali dio Britanskog Carstva 1840. godine i situacija se nije mijenjala sve do 1970-ih. Tada je argentinski diktator Leopoldo Galtieri došao na ideju da okupira Otoke. Galtierija su na vlast postavile Sjedinjene Američke Države, a on baš nije bio sposoban podignuti argentinsko gospodarstvo na noge, pa se odlučio proslaviti ratom.

Vojsku je poslao na Otoke baš kada se Velika Britanija suočavala s financijskim krizama i počela smanjivati svoj vojni budžet. Otoci su brzo okupirani, no Britanci pod Margaret Thatcher odlučili su se za njih boriti.

Falklandski rat počeo je u proljeće 1982. godine, kada se britanska vojska iskrcala na Otoke. Rat se u prvim fazama uglavnom odvijao u zraku, a britanski zrakoplovi uspjeli su osigurati prevlast, nakon čega je počelo iskrcavanje. Slabo opremljena argentinska vojska predala se u lipnju 1982. godine.

Od 1998. godine otkrivena su nalazišta nafte u okolnim morima, stoga možemo pretpostaviti da Britanci neće u skorije vrijeme predati područje Argentini.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.