Ovi Ukrajinci vode najmučniju bitku rata. "Tijela posvuda. Ubijamo ih. Oni šalju još"

Foto: Profimedia

Ruska vojska već dva mjeseca pokušava zauzeti istočni ukrajinski grad Avdijivku. Prvo je pokrenula masivni frontalni napad. Uništeno je na desetke komada opreme. Zatim je otpremila oklopne kolone u različitim smjerovima. Sada, u trećem valu, male skupine pješaštva se šalju da probiju ukrajinske položaje.

"Oko nas leže deseci tijela. Pokušavaju napredovati. Ubijamo ih. Oni šalju još", rekao je Ivan Smaga, zamjenik zapovjednika ukrajinske 25. jurišne bojne koja brani Avdijivku. "U početku su to bile grupe od 10 muškaraca. Sada su jedan ili dva ili tri bez podrške. Njihov ih zapovjednik koristi kao živo meso", dodaje u razgovoru za Guardian.

Smaga kaže da Rusi koji sudjeluju u borbama koriste "genijalne metode preživljavanja". Neki su puzali po ledenoj zemlji. Drugi su kopali rupe "kao miševi". Nekoliko ih se pretvaralo da su mrtvi, ležeći satima pored leševa svojih suboraca. "Gledamo ih. Leže ispod tijela. Na kraju se dignu i krenu", priča.

Cijelo desetljeće na prvoj liniji

Borbe u Advijiki i južnoj i istočnoj Ukrajini se nastavljaju u trenutku kada čelnici EU drže summit u Bruxellesu o ukrajinskom članstvu u bloku i milijardama eura potpore zemlji. U međuvremenu u Moskvi, Vladimir Putin je obećao da će nastaviti rat. "Bit će mir kada postignemo naše ciljeve", rekao je. "Ciljevi se nisu promijenili. Denacifikacija Ukrajine, demilitarizacija Ukrajine", dodao je.

Avdijivka je bila na prvoj crti gotovo cijelo desetljeće. U proljeće 2014. Rusija je vojno preuzela Donjeck, glavni grad regije. Nakon toga, ukrajinske trupe suočile su se s ruskim snagama u industrijskoj zoni. Granate su letjele na sve strane.

U prvim tjednima Putinove invazije ruska vojska je preplavila veći dio južne i istočne Ukrajine. Međutim, nije uspjela osvojiti Avdijivku, gdje su ukrajinske oružane snage izgradile opsežne utvrde i podzemna zapovjedna mjesta.

Za sada se ukrajinski branitelji grada drže. "Rusi su možda idioti, ali imaju puno više opreme", rekao je Smaga. To uključuje 40.000 vojnika okupljenih na uzvišenju Avdijivke, tenkove, oklopna borbena vozila MT-LB iz sovjetske ere i haubice od 152 mm. Od kasnog ljeta do njegove jedinice stiže manje streljiva, rekao je Smaga. "Imamo dovoljno za obranu od napada. Ali ako nastave dolaziti, trebat će nam puno više", upozorava.

Velika simbolička vrijednost

Ono što se događa u Avdijivki ima veliku simboličku vrijednost. Za Kremlj bi zauzimanje grada potaknulo Putinovu kampanju prije izbora u ožujku, kada će se peti put kandidirati za predsjednika. Čini se da su nedavni ruski napadi diljem istočnog bojišta, uključujući i oko grada Bahmuta, potaknuti politikom i oblikovanjem narativa koliko i vojnom logikom. Poruka je: Rusija pobjeđuje, a Ukrajina gubi.

Za Kijev bi poraz u Avdijivki doprinio osjećaju uskovitlane tuge, nakon neuspjele protuofenzive ranije ove godine. Ovog je tjedna Volodimir Zelenski odjurio u Washington kako bi molio za veću sigurnosnu pomoć, usprkos protivljenju republikanaca u Zastupničkom domu i Senatu. Čini se da se zapadna koalicija koja je podržavala Kijev, opskrbljivala oružjem i primala izbjeglice, polako raspada.

Avdijivka, nekada dom 25.000 ljudi, pretvorena je u ruševinu. Ruski ratni zrakoplovi i topovi uništili su stambene zgrade, bolnice, škole, tri supermarketa i svih pet crkava. "Stalno pucaju", rekao je jedan stanovnik, Vitalik Santakov. Dvije glavne četvrti, stara Avdijivka i ansambl sovjetskih pločastih kuća poznat kao Chemik, oštećeni su. Mjesecima nema struje, vode i plina.

U gradu još uvijek živi 1200 ljudi. "Bio sam zadnji koji je ostao u peterokatnici. Nisam spavao u podrumu jer je hladno i ima miševa", rekao je Santakov. “Moje mjesto je bombardirano. Preselio sam se u susjedov stan. Prozori su bili razbijeni. Onda sam prešao u treći stan”, dodaje. 

Rusi napreduju

Kako se životni uvjeti pogoršavaju, Rusi napreduju. Prije desetak dana zauzeli su Promku, industrijsku zonu na jugoistočnoj periferiji grada. Na sjeverozapadu se vode žestoke borbe u selu Stepove. Ruske trupe pokrenule su niz napada na tvornicu koksa i kemikalija u Avdijivki. Tijela leže posvuda.

"Tvornica je naša", rekao je Smaga. Nijedan ruski vojnik nije ušao unutra. Tvornica, u vlasništvu oligarha Rinata Akhmetova, zauzima ogromno područje. Izgrađena prije 60 godina, zapošljavala je 4000 ljudi. Rusi pokušavaju napredovati uz željezničku prugu.

Smaga, čiji je pozivni znak Mongol, rekao je da su Ukrajini hitno potrebne zračne snage da otjeraju ruske lovce koji bacaju bombe od 500 kg. Njegova brigada, 47. mehanizirana, koristila je borbena vozila Bradley koje je dopremio SAD. "Sviđaju mi ​​se. Straše neprijatelja. Pokretljivi su. Kada sjedite unutra, osjećate se zaštićeno”, rekao je.

Nakon gotovo dvije godine sveopćeg rata, ukrajinski časnici kažu da nemaju izbora nego nastaviti s borbom. "Putin ne želi pregovore. Ni mi", rekao je jedan, Jurij Zubčak. “Puno naših momaka je umrlo. Platili su veliku cijenu. Ne možemo sada stati", dodaje.

"Ne brine nas ruska pješačka nadmoć. Njih ima 140 milijuna. Ono što nas zabrinjava je da imaju više oružja", rekao je.

Neizvjesno je koliko će dugo Avdijivka ostati ukrajinski grad. O povlačenju iz Avdijivke se ne govori, barem ne javno. U ljutoj zimi, trupe stoje u ledenim rovovima, griju se parafinskim posudama, osvijetljenima svijećom. "Borit ćemo se do kraja", rekao je Smaga. “Ako nas Zapad ne podrži, Moskva će ponovno pokušati zauzeti Kijev kao 2022. I to će biti samo početak", kaže na kraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.