Ovo je najkritičnijih 48 sati za Joea Bidena

Foto: Profimedia

Nijedan američki predsjednik nikada nije trebao državni praznik kao što Joeu Bidenu treba 4. srpnja. Biden se grčevito bori za spas svoje političke karijere, ali mogla bi ga preplaviti rastuća plima nezadovoljstva jer sve više demokrata izražava sumnju da može pobijediti Donalda Trumpa nakon katastrofalnog nastupa u debati.

Predsjednik će danas, za Dan neovisnosti, okupiti članove obitelji koji će biti ključni u njegovoj kampanji za drugi mandat u Bijeloj kući. Dobro će mu doći opuštanje kako bi se pripremio za potencijalno najkritičnijih 48 sati njegove političke karijere.

Jučer su se širile glasine da razmišlja o povlačenju, on ih demantirao

Dok su se jučer širila nagađanja da razmišlja o povlačenju iz izborne utrke, Biden je nedvosmisleno izjavio da zapravo namjerava pobijediti. Zatim se u Bijeloj kući susreo s 20 demokratskih guvernera kako bi pokazao da ima energije za još četiri godine.

Sutra će Biden sjesti pred kamere ABC Newsa, a razgovor koji će uslijediti mogao bi biti veći izazov od prošlotjedne debate na CNN-u, s obzirom na to da mu treba snažan korektivni nastup. Bidenovi javni istupi u predizbornoj kampanji bit će pomno praćeni i analizirani. Tražit će se bilo kakva pogreška ili znak ranjivosti koji bi podupro trenutačni dojam da Biden nije spreman za novi mandat.

"Ostajem u izbornoj utrci. Ja sam kandidat Demokratske stranke. Nitko me ne tjera da odustanem. Neću otići", rekao je Biden svojim suradnicima u srijedu.

Prizor nesuvislog predsjednika urezao se u umove 50 milijuna Amerikanaca

Međutim, predsjednik treba uvidjeti da uvjeravanja, varljiva objašnjenja i spinovi koje su njegovi politički suradnici dosad osmislili ne funkcioniraju - jer možda ni nema rješenja za njegovu nevolju.

Prizor nesuvislog i slabog predsjednika koji se muči dok govori urezala se u umove 50 milijuna gledatelja prije tjedan dana. Čak i mnogo suvisliji napori za kontrolu štete nego što su Bijela kuća i Bidenova kampanja dosad osmislili teško bi izbrisali taj dojam.

Pokušaji da se objasne njegove muke u Atlanti samo ponovno usmjeravaju pozornost na srž problema: većina birača sumnja da je dovoljno sposoban za novi mandat, koji bi završio kao 86-godišnjak.

Izvlačenje na jet-lag

Jučer je, na primjer, Bijela kuća prihvatila Bidenovu tvrdnju da se iscrpio zbog vremenskih razlika nakon dva putovanja u Europu početkom lipnja. S obzirom na to da se predsjednik vratio u SAD više od tjedan dana prije debate, ovo je samo potaknulo nova pitanja o tome je li dorastao teškim zahtjevima predsjedničke dužnosti, koji često zahtijevaju duga putovanja.

Ideja da bi odgođeni jet-lag - u kombinaciji s prehladom koja ga je navodno također mučila - mogao uzrokovati da Biden zastane usred rečenice i ne uspije dati koherentan odgovor o pitanjima koja su temeljna za njegovu kampanju, ne ide mu nimalo u korist. To samo znači da je i u srijedu fokus bio na Bidenovoj kampanji, koja se raspada, a ne na ozbiljnoj prijetnji demokraciji i američkim političkim slobodama za koju predsjednik upozorava da predstavlja Trump.

On mora preuzeti odgovornost

Kongresnik iz redova demokrata Raúl Grijalva iz Arizone rekao je za The New York Times da bi podržao Bidena na izborima, ali i da je ovo prilika za potražiti novog kandidata.

"Predsjednik mora preuzeti odgovornost u skladu sa svojim položajem, a dio te odgovornosti je napuštanje izborne utrke", rekao je Grijalva. Iako je malo kongresnika koji su tako otvoreni, puno je više onih koji dijele Grijalvina stajališta.

I nove ankete nose loše vijesti za Bidena. Istraživanje The New York Timesa i Siena Collegea pokazalo je da Trump sada vodi s 49% prema 43% na nacionalnoj razini, povećavajući prednost za tri postotna boda u odnosu na tjedan prije debate.

U anketi CNN-a bivši predsjednik vodi s 49% prema 44%. Kandidati koji izađu iz debata kao pobjednici često steknu određenu prednost koja kasnije blijedi, ali Biden je ionako zaostajao uoči debate i trebao mu je snažan nastup. Umjesto toga, on se kreće u suprotnom smjeru.

Trumpovi ljudi razmatraju što napraviti ako Biden odustane

Jučer su se pojavili prvi znakovi da Trumpova kampanja razmatra što učiniti ako Biden odustane od kandidature. Supredsjednici kampanje Chris LaCivita i Susie Wiles izdali su izjavu u kojoj upozoravaju da svaka eventualna Bidenova zamjena može očekivati udarce zbog skrivanja "istine od američke javnosti" o Bidenovom zdravstvenom stanju.

"Predsjednikovi suradnici lagali su o kognitivnom stanju Joea Bidena i podupirali njegovu katastrofalnu politiku u prošle četiri godine, a posebno Kamala Harris", napisali su LaCivita i Wiles.

Čini se da su Bidenova čvrsta obećanja da će ostati u utrci odgovor na pisanje The New York Timesa i CNN-a da predsjednik razumije da su nadolazeći dani kritični i da bi mogli označiti kraj njegove kampanje. Svaki znak da se Biden koleba mogao bi biti katastrofalan za kampanje na terenu u neodlučnim (swing) saveznim državama. Čak i ako Biden ipak odustane, vjerojatno će do posljednjih trenutaka tvrditi suprotno.

Ima vrlo malo vremena

Još jedan problem za Bidena je to što ključne demokratske figure, koje ga i dalje podržavaju, jasno daju do znanja da mora učiniti više kako bi preokrenuo percepciju javnosti o svojim sposobnostima i ne isključuju njegovo odustajanje od utrke.

"Vjerujemo da će donijeti ispravnu odluku na raskrižju na kojem se trenutno nalazimo", rekao je kongresnik iz Marylanda Jamie Raskin za CNN. I kongresnica iz Michigana Debbie Dingell, ovako je sažela Bidenove kritične dane: "Ima vrlo malo vremena za komunikaciju s američkim narodom."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.