Ovo su otkrića državne revizije nakon kojih je uhićen HDZ-ov gradonačelnik

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Zbog sumnje da je nezakonito trošio gradski novac jutros je uhićen HDZ-ov gradonačelnik Otoka Josip Šarić. N1 iz dobro obaviještenih izvora doznaje da je temelj za ovaj kazneni postupak bio nalaz Državne revizije koja je u gradu Otoku otkrila niz nepravilnosti. Sve je to prijavljeno i DORH-u i Hrvatskom saboru još 2021. godine.

Prekršen cijeli niz zakona

"Obavljenom revizijom za 2020. utvrđene su nepravilnosti i propusti koje se odnose na planiranje i izvršenje proračuna, računovodstveno poslovanje i financijske izvještaje, prihode od koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova, rashode, potraživanja, zaduživanje i javnu nabavu", sumirali su revizori na početku izvješća.

Upozorili su gradonačelnika Šarića da poštuje odredbe Zakona o proračunu kao i ostale propise kojima je regulirano poslovanje. Naveli su i da troškovi reprezentacije i službenih putovanja nisu ničim potkrijepljeni.

Sporni troškovi reprezentacije

U izvješću stoji da je tijekom 2020. Šarić za konzumaciju hrane i pića platio 88.5 tisuća kuna, dok su ga razna izaslanstva koštala oko 79.5 tisuća kuna. Tih ukupno 168 tisuća kuna odnosno nešto više od 22 tisuće eura nije pokriveno valjanom dokumentacijom. Revizori su uočili da na računima uopće ne pišu detalji službenih ugošćavanja.

Navedeno je samo da je u pitanju smještaj u hotelima, nabava darova – kravata, marama, kutija, ukrasnih vrećica i parfema - te primjerice troškovi minibara na službenim putovima. No ponovno nema ni detalja ni službenih ovjera, upozorili su revizori.

Nisu pronašli ni putne naloge kojima bi se troškovi s putovanja opravdali, odnosno dokumente na osnovu kojih bi se utvrdila svrha putovanja i što je sve plaćeno. Račune pak, koji su priloženi uz slipove za plaćanje poslovnom karticom, nije ovjerila ovlaštena osoba. Zato su revizori zaključili da se uopće ne može provjeriti opravdanost korištenja sredstava reprezentacije za potrebe obavljanja poslova iz samoupravnog djelokruga Grada.

Šarić uzeo i milijunski kredit

U nalazu revizije istaknuto je problematično zaduženje od čak šest milijuna kuna što ga je Grad Otok realizirao tijekom 2020. godine. U srpnju te godine gradonačelnik je uzeo kredit te je o njemu već na prvoj sjednici u kolovozu trebao obavijestiti gradsko vijeće. On je vijećnike, međutim, obavijestio tek u studenom.

Na toj istoj sjednici donesene su i izmjene i dopune Proračuna za 2020. kojima su planirani primici od zaduživanja upravo u iznosu od šest milijuna kuna. Isti dan na račun grada sjeda 3.653.808 kuna, i to, kako je utvrdila revizija, na osnovu zahtjeva za korištenjem sredstava iz kredita što ga je Šarić banci poslao tri dana ranije. Tim potezom Šarić je prekršio Zakon o proračunu, što su revizori i istaknuli u svom zaključku.

Problemi i s javnom nabavom

Revizori su otkrili i da je Šarić u postupcima javne nabave propisivao rokove za dostavu ponuda uglavnom duže od onih koji su bili navedeni u službenom Pravilniku. Taj Pravilnik propisuje pet dana za dostavu ponuda, a u pozivima je taj rok nekada bio i 12 dana.

Državna revizija naložila je Gradu Otoku da rokovi budu optimalni te da se prije poziva određenim tvrtkama analizira tržište. Time bi, ukazala je revizija, odabir gospodarskih subjekata bio ispravan i transparentan. Šariću je zato naloženo da javno objavljuje pozive u sklopu javne nabave.

Ignorirao gradska potraživanja?

Revizori su naveli i gotovo devet milijuna kuna dospjelih potraživanja koja je u tom trenutku imao Grad Otok, a tijekom 2020. Šarić nije napravio dovoljno da novac bude vraćen. Oko četiri milijuna kuna iznosila su potraživanja iz EU projekata, 1.7 milijuna kuna su bili dugovi za komunalnu naknadu, oko 770 tisuća kuna nije naplatio za zakup poljoprivrednog zemljišta...

Dio revizije odnosio se i na korištenje službenih vozila u Gradu Otoku. Nakon što su sve pregledali revizori su zaključili kako Šarićeva uprava nije uredno evidentirala ni troškove za službena vozila.

Oni su iznosili 55.498 kuna, ali u putne radne listove nisu uopće unošeni podaci o vremenu nabave goriva za službena vozila. Osim toga, većina putnih listova nije ni ovjerena, drugim riječima, ne zna se tko ih je vozio i tko je točio gorivo.

U evidenciji troškova za gorivo nije bilo ni vrste goriva ni za koje je vozilo ono nabavljano. Za 1555 kuna troškova za gorivo uopće nije bilo računa. Šarić je revizorima poručio da će sve njihove preporuke prihvatiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.