PRIVREMENI podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2019. u odnosu na godinu ranije pala proizvodnja jabuka, šljiva, krušaka, trešanja, dok je istodobno porasla proizvodnja mandarina, marelica, jagoda, bresaka i nektarina.
Proizvodnja jabuka prošle je godine smanjena u odnosu na godinu ranije za 31,5 posto, na 64.002 tone, pokazuju privremeni podaci DZS-a.
Smanjena je i proizvodnja šljiva, za 35,1 posto, na 9403 tone, višanja i trešanja za 26,6 posto, na 7091 tonu, krušaka za 29,7 posto, na 2580 tona te oraha za 57,2 posto, na 266 tona.
Rast proizvodnje je zabilježen kod mandarina, za 9,3 posto, na 52.106 tona, bresaka i nektarina, za 22,5 posto, na 4343 tone, marelica, za 465 posto, na 746 tona, jagoda, za 13,1 posto, na 3023 tone, lješnjaka, za 12,1 posto, na 1965 tona, smokava, za 3,7 posto, na 1264 tone.
Ukupna proizvodnja grožđa u prošloj je godini iznosila 108.691 tonu, što je pad od 25,7 posto prema godini ranije. Prirod po trsu iznosio je 1,4 kilograma.
Među povrćem pad proizvodnje je zabilježen kod lubenica, za 26,4 posto, na 20.619 tona, kupusa, bijeloga i crvenoga, za 14 posto, na 34.035 tona, paprike, za 27 posto, na 13.215 tona, krastavca i kornišona, za 23,4 posto, na 4936 tona, luka i češnjaka, za 4,4 posto, na 25.907 tona, rajčice, za 2,1 posto, na 30.289 tona, salate, za 3,9 posto, na 6632 tone itd.
Istodobno je povećana proizvodnja mrkve, za 15,3 posto, na 13.363 tone, cikle, za 34,2 posto, na 4.522 tone, dinje za 11 posto itd.
Masline su u 2019., u usporedbi s 2018., ostvarile povećanu proizvodnju, i to za 15,8 posto, na 32.909 tona.