Pale cijene nafte. Ulagače više ne brine toliko izraelska osveta, već vijesti iz Kine

Ilustracija: EPA

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 78 dolara budući da su ulagače zabrinuli podaci o kineskom uvozu i snižene OPEC-ove procjene rasta potražnje u ovoj i idućoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,40 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 77,64 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 74,09 dolara.

OPEC snizio procjenu rasta potražnje

Na početku tjedna trgovci su se usredotočili na nove procjene Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o rastu potražnje u ovoj i idućoj godini. OPEC je snizio procjenu rasta potražnje u ovoj godini za 100 tisuća barela dnevno, na 1.93 milijuna barela dnevno.

Očekuju slabiji rast i u 2025., za 1.74 milijuna barela dnevno, također snizivši procjenu za 100 tisuća barela dnevno u odnosu na rujansko izvješće. Procjena za 2024. snižena je u prvom redu zbog Kine, ističu OPEC-ovi analitičari, napominjući da će poticaji Pekinga potaknuti potražnju u četvrtom tromjesečju, ali uz moguće rizike poput gospodarskih "izazova" i tranzicije teških kamiona na čišće gorivo.

Kineski uvoz sirove nafte smanjio se u prvih devet mjeseci ove godine gotovo za tri posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 10.99 milijuna barela dnevno, pokazali su u ponedjeljak podaci carinske uprave. Ulagače brinu i nejasne poruke Pekinga o proračunskim poticajima gospodarskom rastu. 

Izrael najavio odgovor na iranski napad

Središnja banka već je najavila poticaje za kupnju druge nekretnine i sniženu stopu obavezne rezerve za komercijalne zajmodavce kako bi potaknula mlaku potrošnju. "Kineski monetarni poticaji nisu postigli željeni cilj, a obećanje ministarstva financija od proteklog vikenda o većem zaduživanju bilo je puno klišeja i fraza, s malo umirujućih i uvjerljivih detalja", rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

Negativne vijesti iz Kine zasjenile su strahovanja trgovaca od mogućeg izraelskog napada na iranska naftna postrojenja koja su katapultirala cijene u prošlom tjednu. U razgovorima iza zatvorenih vrata SAD nagovara Izrael da prilagodi odgovor kako bi se izbjegla eskalacija rata na Bliskom istoku, kažu dužnosnici.

Washington je u međuvremenu priopćio i da će u Izrael poslati proturaketni sustav i oružane postrojbe kako bi ojačao njegovu protuzračnu obranu. Tel Aviv je prije tjedan dana poručio da će odgovoriti na balističke projektile koje je Iran poslao na Izrael u odgovoru na izraelski napad na glavni grad Libanona Bejrut. OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica prošli petak poskupio za 1,2 dolara, na 78,43 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.