Palestinac: Gledao sam snimku i shvatio da je šef Hamasa ubijen u mojoj kući

Screenshot: X

Palestinac iz Gaze ispričao je za BBC da je kuća u kojoj je ubijen bivši vođa Hamasa Yahya Sinwar bila njegov dom 15 godina, prije nego što je morao pobjeći u svibnju.

Ashraf Abo Taha kazao je da se šokirao kad je gledajući snimku s izraelskog drona vidio da je Sinwar ubijen u njegovom domu u ulici Ibn Sena u Rafahu. Sinwara, ključnu osobu iza napada na Izrael 7. listopada, ubili su izraelski vojnici u srijedu.

Izraelska vojska objavila je snimku s drona koja prikazuje Sinwara u djelomično uništenoj kući prije nego što je ubijen. Abo Taha ispričao je da je 6. svibnja napustio svoj dom u Rafahu i otišao u Khan Younis. Tvrdi da prvo nije povjerovao kćeri kad mu je rekla da je Sinwar ubijen u njihovoj kući, ali onda je vidio snimku. 

"Nikad nismo imali nikakve veze s njim"

"Rekao sam: 'Da, ovo je moja kuća.' Vidio sam i slike i bio sam šokiran", poručio je. Istaknuo je da nema pojma zašto je Sinwar bio u njegovoj kući ni kako je tamo dospio. 

"Nikad ja i moja braća i sinovi nismo imali nikakve veze s njim", dodao je. Izraelski napad na Rafah u svibnju naišao je na oštre međunarodne kritike i izazvao egzodus više od milijun Palestinaca, ističu iz Ujedinjenih naroda. Mnogi su bili prisiljeni preseliti se po drugi ili treći put jer su se sklonili u Rafahu i oko njega  nakon što su bili raseljeni iz drugih dijelova Gaze.

Abo Taha rekao je da je sam izgradio svoj kuću u Rafahu uz pomoć braće i sestara. Gradnja ga je koštala oko 200.000 šekela (50.000 eura) i kuća je bila u dobrom stanju kad ju je napustio. Govorio je o svojim narančastim sofama i posudama za pečenje prisjećajući se kako ih je posljednji put vidio dok je bježao iz kuće.

"Ovo su uspomene jer je neke od njih donijela moja mama i jako su mi dragocjene. Ono što se dogodilo jako me rastužilo, kuća koju sam izgradio je nestala. Samo nam Bog može nadoknaditi štetu", požalio se. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.