Palestinski prosvjedi u Londonu i Berlinu uoči godišnjice Hamasova masakra

Foto: EPA

Policija danas provodi uhićenja dok se deseci tisuća propalestinskih prosvjednika okupljaju u središtu Londona uoči godišnjice napada u Izraelu 7. listopada koja se masovnom demonstracijama obilježava i u Berlinu.

Dvije osobe uhićene su u glavnom britanskom gradu zbog sumnje da su napale djelatnicu hitne pomoći, priopćila je policija o "značajnoj operaciji" koja se provodi kao odgovor na planirane prosvjede i komemorativne događaje.

"Cionizam je rasizam", "Ne podržavamo genocid"

Prema riječima organizatora, "na meti" su tvrtke i institucije za koje kažu da su "sudionici u izraelskim zločinima", uključujući banku Barclays i Britanski muzej.

Neki su držali libanonske i iranske zastave i transparente na kojima je pisalo "Ne podržavamo genocid" i "Cionizam je rasizam", a brojni su skandirali "Slobodna Palestina".

Blizu 500 policajaca angažirano je na skupovima u Berlinu danas, kako se približava godišnjica rata u Gazi, objavila je policija na platformi X.

U Berlinu i kontraprosvjed

Brojni propalestinski prosvjednici okupili su se u gradskoj četvrti Tempelhof, gdje je bilo vidljivo nekoliko palestinskih zastava.

Sudionici manifestacije pod nazivom Godina genocida - svijet gleda. Protiv policijskog nasilja namjeravali su doći do Brandenburških vrata.

Prijavljen je i kontraprosvjed pod nazivom Uz Izrael i policiju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.