Papa naredio izgradnju solarne farme za Vatikan

Foto: EPA

Papa Franjo, glasan zagovornik djelovanja protiv klimatskih promjena i za zaštitu okoliša, danas je naložio izgradnju solarne farme da bi se pokrile energetske potrebe države Vatikan.

Mikro država unutar Rima, dom sjedišta Katoličke crkve, najmanja je država na svijetu, a proteže se na tek 0.44 četvorna kilometra.

"Solarnu elektranu bi valjalo sagraditi izvan vatikanskih zidina"

Izrazivši svoje želje u papinskom ediktu, 87-godišnji Papa rekao je da bi solarnu farmu valjalo sagraditi izvan vatikanskih zidina, u Santa Maria Galeriji u predgrađima sjeverozapadno od grada Rima.

To područje pripada Vatikanu i dom je Radio Vatikana koji će se također napajati iz nove solarne farme. Papinski edikt nije specificirao koliko će velika biti farma ni kad će biti spremna.

Papa govori o klimatskim promjenama i klimatskoj neutralnosti

"Moramo napraviti prijelaz na obnovljivi model koji smanjuje emisije stakleničkih plinova u atmosferu, kako bismo dosegli klimatsku neutralnost", rekao je Franjo u dokumentu od dvije stranice.

Franjo je upozorio na opasnosti i izazove klimatskih promjena i istaknuo potrebu da se smanji upotreba fosilnih goriva u svojoj popularnoj encikliki "Laudato Si" (Hvaljen budi) iz 2015.

U njoj je upozorio da planet "sve više počinje nalikovati ogromnoj gomili prljavštine."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.